„Kasperski“ predviđa najvažnije trendove u sajber-kriminalu za 2020. godinu

U 2019. godini firma je primetila da kriminalci vrše ciljane napade na finansijske institucije kao što su banke. Predviđa se da bi ti napadi trebalo da se povećaju do 2020. godine, rečeno je. Očekuje se porast aktivnosti grupa specijalizovanih za prodaju mrežnog pristupa (finansijskim institucijama) u oblastima Azije i Afrike, kao i u istočnoj Evropi. Izveštaj kompanije „Kasperski“, koja se bavi sajber-bezbednošću predviđa glavne rizike i napade na organizacije i korisnike interneta u 2020. godini. Među ključnim ciljevima sajber-kriminalaca u narednoj godini mogli da budu kriptovaluta libra kompanije „Fejsbuk“, računi u bankama i aplikacije za finansijsko ulaganje instalirane na telefonima navodi se u izveštaju Jurija Namestnikova, direktora Globalnog tima za istraživanje i analizu (GReAT) iz kompanije „Kasperski“ u Rusiji.

„S obzirom na ozbiljan porast sajber-kriminalnih aktivnosti tokom naglog rasta bitkoina i altkoina u 2018. godini, predviđamo da će se slična situacija najverovatnije odvijati oko grama i libre. Veliki akteri na tom tržištu trebalo bi da budu posebno oprezni, jer postoji određeni broj APT grupa, kao što su WildNeutron i Lazarus, čiji interesi uključuju kripto imovinu. Verovatno će iskoristiti takav razvoj situacije,“ rekao je.  „Njihove glavne mete su male banke, kao i finansijske organizacije koje su nedavno prešle u posed velikih kompanija i obnavljaju svoj sistem sajber-bezbednosti u skladu sa standardima matičnih kompanija“, rekao je Namestnikov.

Ciljani napadi zlonamernih programa na banke, pri čemu se traži plaćanje otkupa, takođe će nastaviti da se povećavaju u 2020. godini. Još jedan obrazac napada takvih zlonamernih programa protiv malih i srednjih finansijskih institucija biće šema „plati po instaliranju“, navodi se u izveštaju. Učesnici u sajber-kriminalu takođe će se vratiti „prilagođenom alatu“ u 2020. godini i uložiti u nove trojance i druge viruse, dodaje se. Kompanija je nadgledala forume na drugoj strani mreže i otkrila da je izvorni kôd popularnih mobilnih bankarskih trojanaca procureo u javni domen, saopšteno je. Zbog popularnosti takvih trojanaca, očekuje se ponavljanje situacije u kojoj su procureli izvorni kodovi trojanaca ZeuS i SpyEye. To je dovelo do porasta broja napada, a geografija napada će se verovatno proširiti i na sve zemlje sveta.
Aplikacije za mobilne investicije mogle bi, takođe, da postanu glavna meta sajber-kriminalaca 2020. godine, rečeno je.

 „S obzirom na popularnost nekih finansijsko-tehnoloških kompanija i menjačnica (kako za stvarni, tako i za virtuelni novac), sajber-kriminalci će shvatiti da nisu svi spremni da se bave masovnim sajber-napadima, jer nekim aplikacijama i dalje nedostaje osnovna zaštita za korisničke naloge i ne nude dvofaktornu autentifikaciju или priključivanje certifikata kao zaštite aplikacija. Nekoliko vlada je odlučilo da ne reguliše to područje i svakodnevno se pojavljuju novi učesnici, koji postaju vrlo popularni. U stvari, već́ smo videli pokušaje sajber-kriminalaca da interfejse tih aplikacija zamene sopstvenim zlonamernim verzijama.“

Metod poznat kao „JS skimming“ takođe će, verovatno, steći veću popularnost među napadačima, s obzirom na to da raste broj veb-stranica koje se bave e-trgovinom, a koje mogu biti osetljive na sajber-napade. JS skimmeri su vrsta zlonamernog softvera koji dodaju mali deo koda na legitimne veb lokacije kako bi pronašli privatne informacije, kao što su brojevi kreditnih kartica. „Trenutno smo u stanju da razlikujemo najmanje 10 različitih aktera koji su uključeni u te vrste napada i verujemo da će njihov broj i dalje rasti tokom naredne godine. Najopasniji napadi biće na kompanije koje pružaju usluge kao što je e-trgovina, što će dovesti u opasnost više hiljada kompanija“, navode iz Kasperskog. Geografski lokalizovani napadi u zemljama koje prethodno nisu bile pod njihovim uticajem, takođe, će se povećati zbog političkih i društvenih previranja što može dovesti do pomeranja svih grupa ljudi, uključujući i sajber-kriminalce.

5662-kasperski-predvida-najvaznije-trendove-u-sajber-kriminalu-za-2020-godinu