Kina i Rusija mogu da unište energetski sistem Amerike

U izveštaju obaveštajne službe Sjedinjenih Država navodi se da bi Kina i Rusija mogle da ugroze energetski sistem države u sajber-napadima. Te dve zemlje bi mogle da se obruše na gasovodni sistem i električnu mrežu i prouzrokuju nesagledive posledice. Procenjuje se da obe države poseduju sredstva za izvršenje sajber-napada koji bi bar privremeno mogao da onesposobi Američke infrastrukture od presudnog značaja, kao što su gasovodi i napajanje električnom energijom. „Procena globalnih pretnji“ je dokument američke obaveštajne zajednice koji se objavljuje svake godine i navodi pojedinačne ozbiljne opasnosti koje prete Sjedinjenim Državama i njenim saveznicima. U njemu se navodi da Kina i Rusija trenutno predstavljaju najveću pretnju po Ameriku zbog špijunaže i mogućih sajber-napada, ali istovremeno upozorava da postoje i drugi neprijatelji i strateški konkurenti koji ubrzano stvaraju i integrišu sajber-špijunažu, napade i jačaju svoj uticaj na sprovođenje politike Sjedinjenih Država.

Dokument upozorava da protivnici isprobavaju kako njihov sve veći uticaj oblikuje i menja informacije i sisteme na koje se država oslanja. „I dok povezujemo i integrišemo milijarde novih digitalnih uređaja u svoj život i poslovanje, neprijatelji i strateški konkurenti će, sasvim sigurno, steći bolji uvid i otvoreniji pristup našim zaštićenim informacijama“, navodi se u dokumentu.

U izveštaju se posebno ističe Kina kao „stalna sajber-špijunska pretnja od koje se može očekivati da napadne“ najznačajnije vojne i kritične infrastrukturne sisteme. „Kina i dalje predstavlja najaktivnijeg strateškog konkurenta odgovornog za sajber-špijunažu protiv američke vlade, korporacija i saveznika“, navodi se u izveštaju. Obaveštajne službe Sjedinjenih Država zabrinute su zbog potencijalnih sposobnosti kineskih obaveštajnih i bezbednosnih službi da iskoriste kineske kompanije informacionih tehnologija kao uobičajene i sistemske platforme za špijuniranje Sjedinjenih Država.

Kina može da sprovede sajber-napade koji bi prouzrokovali lokalizovane i privremene štete na infrastrukturi od presudnog značaja – kao što je, recimo, sistem snabdevanja prirodnim gasom – koje bi trajale nekoliko dana или nedelja. Osim Kine, u izveštaju se navodi i Rusija koja predstavlja pretnju zbog sajber-špijunaže, nepovoljnog uticaja i napada na Sjedinjene Države. „Moskva je i dalje izuzetno sposoban i uticajan protivnik i da bi ostvarila svoje političke i vojne ciljeve, kombinuje sajber-špijunažu, napade i operacije kojima sprovodi svoj uticaj. Moskva trenutno postavlja uslove za sprovođenje sajber-napada kojim bi onesposobila или uništila američku civilnu i vojnu infrastrukturu tokom kriza i predstavlja značajnu pretnju jer može ostvariti svoj sajber-uticaj“, navodi se u izveštaju.

Između ostalog, ruske obaveštajne i bezbednosne službe nastavljaju da napadaju američke informacione sisteme kao i mrežu NATO-a i alijanse „Pet očiju“ u potrazi za tehničkim podacima, vojnim planovima i uvidom u politiku koju sprovodi vlada. „Rusija je sposobna da izvrši sajber-napade u Sjedinjenim Državama koji bi imali lokalizovane i privremene posledice na infrastrukturu od presudnog značaja – recimo, mogla bi da onesposobi mrežu za snabdevanje električnom energijom na bar nekoliko sati – što bi ličilo na slučajeve koji su se odigrali u Ukrajini 2015. i 2016. godine. Moskva ispituje našu infrastrukturu imajući u vidu dugoročni cilj, a to je nanošenje znatne štete“, upozorava izveštaj.

„Pošto svet postaje povezaniji, očekujemo da se takvi učesnici, a i ostali, sve više oslanjaju na sajber-mogućnosti kad žele da ostvare političku, ekonomsku i vojnu prednost.
Prema tome, i tehnologija bi mogla da postane pretnja. Napredak u oblastima kao što su veštačka inteligencija, komunikacione tehnologije, biotehnologija i nauka o materijalima menjaju naš život. Ipak, i naši protivnici ulažu znatna sredstva u te tehnologije i verovatno će stvoriti nove i nepredvidive izazove za naše zdravstvo, ekonomiju i bezbednost.

Američka obaveštajna zajednica upozorava da bi izbori 2020. godine mogli ponovo da budu na meti. „Očekujemo da naši protivnici i strateški konkurenti usavrše svoje sposobnosti i dodaju nove procedure učeći iz iskustava drugih, što nagoveštava da bi priroda pretnji mogla da izgleda sasvim drugačije u izborima 2020. godine. Posebno se ističe da bi ruske društvene mreže mogle i dalje da budu usredsređene na pogoršanje društvenih i rasnih napetosti, uništavanje autoriteta i na kritikovanje političara koji se javno izjašnjavaju protiv Rusije. Navodi se da bi Moskva mogla da upotrebi i dodatna sredstva kao što su „širenje lažnih informacija, sprovođenje hakerskih operacija i neovlašćenog pristupanja podacima i njihovom manipulacijom da bi uticala na politiku, aktivnosti i izbore u Sjedinjenim Državama.

5210-kina-i-rusija-mogu-da-uniste-energetski-sistem-amerike