Kina ima krupan Windows XP problem

Do krajnjeg roka za povlačenje Microsoft -ovog najuspešnijeg operativnog sistem ostaje svega osam meseci: 8. april 2014. Na taj dan će kompanija iz Redmonda (Vašington ) isporučiti poslednje bezbednosno ažuriranje za XP . Prema podacima analitičke kompanije Net Applications , 37.2% svih personalnih računara na svetu je prošlog meseca koristilo Windows XP . Ako je tačna Microsoft -ova procena da na svetu ima 1,4 milijarde Windows XP -ja, udeo XP -a bi bio oko 570 miliona mašina.

Ali u Kini, XP i dalje preovlađuje, 72.1% računara u ovoj zemlji se prošlog meseca oslanjalo na ovaj operativni sistem koji se sprema za penziju, или skoro tri od svaka četiri sistema. To znači da je Kina u četiri puta opasnijem položaju od SAD. Pod pretpostavkom da se trenutni trend opadanja XP -a nastavi, zastupljenost u SAD će do aprila 2014. da padne na 9.1% do 11.1% . Međutim, Kina je u težem položaju i pored toga što odbacuje Windows XP istom brzinom kao SAD. Mnogo veći trenutni procenat znači da će do aprila 2014. godine, XP i dalje raditi na 65.2% do 65.7% njenih personalnih računara.

Kroz osam meseci, Kinin XP problem će biti šest do sedam puta veći od problema SAD. Neki ljudi neće uopšte menjati XP jer će im PC sa Windows XP biti i poslednji PC . Nakon njega će preći u potpunosti na tablet. Ali veliki broj PC -ja koji će još uvek koristiti XP sledećeg aprila budi nade da će Microsft da popusti, možda u poslednjem trenutku, i nastaviti da ispravlja bar one najveće ranjivosti Windows XP . Ta nada se oslanja na brojeve. U SAD, tih 9% или 10% или 11% svih računara koji će sledećeg aprila i dalje koristiti XP predstavlja milione: ako je tačna procena za 2012 koju je objavio Computer Industry Almanac da je u upotrebi 310 miliona, kada kucne ponoć na dan povlačenja XP će raditi na bar 28 miliona PC -ja.

Izvor: IT World

2296-kina-ima-krupan-windows-xp-problem