Ko je napravio špijunski softver za hakovanje Bezosovog telefona?

Stručnjaci pokušavaju da otkriju ko je pomogao Saudijskoj Arabiji da hakuje telefon najbogatijeg čoveka u svetu. Ujedinjene nacije se ne slažu sa najpoznatijom svetskom kompanijom za špijunski softver oko jednog starog pitanja: Ko je napravio tehnologiju pomoću koje je hakovan mobilni telefon izvršnog direktora Amazona Džefa Bezosa, kad mu je navodno prestolonaslednik Saudijske Arabije poslao uvredljivu poruku preko aplikacije WhatsApp ? U novoj izjavi tima Ujedinjenih nacija koji istražuje atentat na saudijskog novinara Džamala Kašogija kaže se da veruju da je Bezos „bio podvrgnut agresivnom nadzoru pošto mu je telefon bio hakovan, što je rezultat određenih aktivnosti koje su se obavljale na nalogu prestolonaslednika Mohameda bin Salmana na aplikaciji WhatsApp .“ Bezos ima zategnute odnose sa saudijskom kraljevskom porodicom. Kao vlasnik Vašington posta, tražio je pravdu za Kašogija, koji je pisao za te novine i koga ubili saudijski agenti, koji su, kako CIA veruje, delovali po nalogu Bin Salmana, iako Bin Salman negira umešanost.

Znamo da Saudijska Arabija koristi softver koji je napravila NSO grupa, zloglasna izraelska kompanija koja vladama iznajmljuje špijunski softver. Navodno, taj softver je napravljen za praćenje kriminalnih grupa i terorista, iako se u praksi nekoliko puta koristio protiv novinara i disidenata. Ujedinjene nacije su u svojoj izjavi objavile vremenski sled kojim se sastanak odvijao. Naime, Bezos i Bin Salman večerali su zajedno 4. aprila 2018. godine i razmenili telefonske brojeve koji odgovaraju njihovim WhatsApp nalozima. Četiri nedelje kasnije, sa Bin Salmanovog naloga Bezosu je poslat video-snimak koji „je zarazio telefon gospodina Bezosa zlonamernim kodom“, saopštile su Ujedinjene nacije.

U novembru je sa tog naloga Bezosu poslata fotografija žene koju su Ujedinjene nacije opisale kao „sličnu (Lauri Sančez), ženi s kojom je Bezos u vezi, mesecima pre nego što je Bezosova afera bila javno poznata.“ U februaru 2019. godine, pošto je tabloid National Enquirer nabavio neke od Bezosovih tekstova i fotografija – čiji izvor još nije potpuno jasan – Bezos je izašao u javnost s iskrenom objavom u Medijumu, objašnjavajući da je bio žrtva „iznude i ucene.“ Sledećeg meseca, istražitelj koga je Bezos angažovao napisao je članak za Daily Beast da skandal potiče iz činjenice „da su Saudijci imali pristup Bezosovom telefonu i tako došli u posed privatnih informacija.“

Još nije jasno ko je obezbedio metod za hakovanje Bezovog telefona. Ujedinjene nacije navode forenzički izveštaj čiji je autor kompanija FTI Consulting, kao i drugi stručnjaci. Portparol FTI -a je odbio da komentariše tu priču rekavši: „Ne komentarišemo, niti potvrđujemo или negiramo poslove klijenata или potencijalne poslove.“

Navodeći izjave svojih stručnjaka, Ujedinjene nacije ističu da je krivac verovatno jedna od dve najpoznatije kompanije za špijunski softver na svetu. „Najverovatnije objašnjenje za neobično nagomilavanje podataka je korišćenje mobilnog špijunskog softvera, kao što je Pegasus grupe NSO ili, što je manje verovatno, Galileo Hakerskog tima, koji se može priključiti na legitimne aplikacije kako bi zaobišao detekciju i zataškao aktivnosti“, utvrđeno je. Ipak, čvrstih dokaza za to nema. U prvobitnoj izjavi koja se pojavila u štampi, NSO je u početku negirao bilo kakvu uključenost, delimično insistirajući da se njihov softver zbog načina na koji je napravljen ne može koristiti za ciljanje američkih brojeva, i pretio je pravnim postupkom protiv „bilo kakvog nagoveštaja“ da je upleten. U kasnijoj izjavi objavljenoj na njihovoj veb-stranici, NSO je napisao da je „šokiran i zgrožen pričom“ i da će „rado sarađivati sa Ujedinjenim nacijama, gospodinom Bezosom или bilo kojim drugim organom u pokušaju da u potpunosti razume te probleme.“

U prošlosti, grupa NSO je davala obmanjujuće izjave za javnost, ali ništa u izjavi Ujedinjenih nacija или izveštaju FTI -a ne povezuje hakovanje Bezosovog telefona sa tom grupom. Međutim, iz pouzdanih izvora se saznaje da kompanija FTI nikada nije kontaktirala WhatsApp u svojoj istrazi, što je iznenađujuće, jer WhatsApp aplikacija ne podržava špijunsku kompaniju. Štaviše, u oktobru je postala prva američka tehnološka kompanija koja je tužila NSO zbog navodne zloupotrebe platforme.

Druga mogućnost koja se navodi je italijanski Hakerski tim, koji je prodavao špijunski softver nekim od najrepresivnijih zemalja na svetu, ali grupa više nije javno prisutna, a njena veb-stranica više ne može da se učita. Ipak, pojavio se izveštaj u jednim novinama u 2018. godini, prema kome je Hakerski tim dobio finansijska sredstva, navodno od investitora koji je povezan sa saudijskom vladom, ali inače nije više u igri. Saud Al-Kahtani, kraljevski savetnik za Saudijsku Arabiju i stručnjak za nadzor putem interneta, bio je direktno u kontaktu sa Hakerskim timom još 2015. godine. Al-Kahtani je bio poznat na hakerskim forumima i sumnjalo se da je kupovao alate za hakovanje. U ovom je trenutku teško reći da li su Hakerski tim или grupa NSO imali bilo kakve veze sa tim hakovanjem dok se ne prikupi više informacija.

Bez obzira na to ko je stvorio softver kojim je hakovan Bezosov telefon, postavlja se pitanje kako su te poruke prešle od tvorca špijunskog softvera do, potencijalno, saudijske vlade i do tabloida National Enquierer, ali odgovora još nema.

5665-ko-je-napravio-spijunski-softver-za-hakovanje-bezosovog-telefona