Ko je vlasnik Guglovog zvaničnog domena u Argentini?

Zamislite da ste nekako uspeli da kupite Guglov naziv domena – i to za samo tri dolara. Takav neverovatan događaj se odigrao u Argentini prošle nedelje. Dizajner koji živi u Buenos Ajresu kaže da je kupio domen google.com.ar za tri dolara pošto je primetio da je dostupan u registru. Guglovo sveukupno prisustvo na mreži u Argentini je prošle nedelje nakratko preusmereno na veb-lokaciju tridesetogodišnjeg dizajnera koji je kupio naziv domena kompanije za samo tri dolara. Nikolas Kurona, stanovnik Buenos Ajresa, kaže da je počeo da dobija poruke od prijatelja na WhatsApp-u čim je primetio da usluge kompanije nisu bile dostupne. Međutim, nije, kao što bi mnogi uradili, samo slegnuo ramenima i odmorio se malo od posla i popio kafu dok usluge ne budu ponovo dostupne, već je odlučio da proveri zbog čega je došlo do prekida. Prvo je proverio argentinski registar naziva domena, NIC Argentina, da vidi da li može da utvrdi razlog novonastale situacije.

Tamo je, kako kaže, pretražujući Guglov URL, google.com.ar, otkrio da je naziv domena bio dostupan po neverovatno niskoj ceni od 270 pezosa, što je oko tri dolara. „Pošto je domen istekao, mogao sam da ga kupim potpuno legalno“, tvitovao je te večeri, dok su drugi korisnici argentinske mreže počeli da primećuju njegovo ime u novim zapisima. „Mislim da je sve u redu, jer sam dobio i fakturu.“ Naime, iako je verovao da neće moći da kupi Guglov domen, ipak je prošao kroz ceo proces transakcije da bi kasnije dobio e-poruku sa računom o obavljenoj kupovini. 

Pošto nije bio siguran da li je zaista kupio Guglov naziv domena, Kurona se uputio na google.com.ar. i iznenadio se kad su se na stranici pojavili njegovi lični podaci. U potpunoj neverici je gledao ekran. „Kad je proces kupovine obavljen i kad su se pojavili moji podaci, znao sam da će se nešto dogoditi … Tada sam se zaista zabrinuo“, rekao je kasnije. „Nisam mogao da verujem šta se upravo dogodilo. Želim da objasnim i da vas uverim da nikada nisam imao nikakve loše namere“, dodao je. „Pokušao sam da kupim naziv domena jer je bio dostupna i verovatno mi je zbog toga NIC to i dozvolio.“

„Preprodaja domena“, je proces otkupa naziva domena, i to onih generičkih najvišeg nivoa, samo zbog toga što su interesantni drugima. Taj postupak je sasvim uobičajen, a mnoge države su uspostavile pravila prema kojima zakonski vlasnik naziva domena može taj domen da traži bez novčane nadoknade. Međutim, argentinski slučaj je neobičan, jer Guglov naziv domena uopšte nije trebalo da bude na spisku za prodaju. Licenca je trebalo da istekne u jula ove godine. I pored svega toga, Kurona je bio vlasnik Guglovog naziva domena veoma kratko pošto je ubrzo posle registracije, domen ponovo bio pod kontrolom Gugla. Naravno, Kurona nije dobio nazad svojih 270 pezosa.

6339-ko-je-vlasnik-guglovog-zvanicnog-domena-u-argentini