Koje aplikacije koriste vašu kameru i mikrofon u operativnom sistemu Windows 11

Koliko aplikacija na vašem Windows 11 računaru trenutno može da vas vidi ili čuje? Pokazaćemo vam kako to da proverite.
Možda ste aplikacijama i programima u operativnom sistemu Windows dozvolili pristup kameri i mikrofonu da biste upućivali video-pozive, pravili slike, snimali zvuk i obavljali neke druge zadatke. Međutim, ako ste korisnik koji vodi računa o privatnosti, verovatno ćete biti zabrinuti zbog aplikacija koje koriste vašu kameru i mikrofon bez vašeg znanja.
Pokazaćemo vam kako da saznate koje aplikacije i usluge koriste vašu kameru i mikrofon u operativnom sistemu Windows 11.
Kako da vidite koje aplikacije koriste kameru i mikrofon u operativnom sistemu Windows 11
Kada aplikacija u operativnom sistemu Windows 11 počne da snima zvuk, ikona mikrofona se pojavljuje u donjem desnom uglu ekrana, odmah pored ikone u sistemskoj paleti. Ta funkcija obavlja svoj zadatak i u tradicionalnim aplikacijama za stone računare kao i u modernim Store aplikacijama. Možete da saznate koja aplikacija snima zvuk tako što ćete pomeriti pokazivač miša preko ikone mikrofona na traci zadataka. Ako više aplikacija koristi vaš mikrofon, Windows će ih sve navesti.
Za razliku od mikrofona, Windows ne prikazuje ikonu na traci zadataka kada aplikacija koristi vašu veb-kameru. To je zbog toga što većina sistema, pa čak i eksternih kamera, danas imaju LED indikator. Ako vaš sistem nema svetlo kamere, Windows prikazuje obaveštenje da bi vas upoznao kada se kamera uključi ili isključi. Međutim, ni LED indikator ni obaveštenje vam ne govore koja aplikacija pristupa vašoj veb-kameri. Da biste to saznali, potrebno je da pristupite podešavanjima privatnosti u sistemu Windows 11.
Pratite sledeće korake da biste proverili koje aplikacije koriste vašu kameru u operativnom sistemu Windows 11.
Otvorite meni Start i kliknite na ikonu u obliku zupčanika da biste pokrenuli aplikaciju Settings.
Pređite na karticu Privacy & security.
U okviru App permissions kliknite na Camera.
Kliknite na Let apps access your camera.
Ako aplikacija koristi vašu veb kameru, videćete poruku Currently in use ispod naziva aplikacije.
Pored toga, videćete i informacije o tome kada su aplikacije poslednji put pristupile vašoj kameri, zajedno sa datumom i vremenom korišćenja. Možete da onemogućite pristup aplikacije veb-kameri pomoću prekidača pored nje.
Kako da vidite koje su aplikacije ranije pristupale vašoj kameri i mikrofonu u operativnom sistemu Windows 11
Windows 11 prati koje su aplikacije nedavno pristupile vašoj kameri, mikrofonu, lokaciji itd. Možete da posetite meni Recent activity da biste videli koje su aplikacije pristupile vašoj kameri i mikrofonu u poslednjih sedam dana.
Pratite sledeće korake da biste saznali koje su aplikacije ranije pristupale vašoj kameri i mikrofonu u operativnom sistemu Windows 11.
Pritisnite Win + I da biste otvorili aplikaciju Settings.
Idite na karticu Privacy & security > App permissions.
Kliknite na Camera ili Microphone.
Proširite meni Recent activity.
Videćete koje su aplikacije pristupile vašoj kameri ili mikrofonu u poslednjih sedam dana, zajedno sa tačnim datumom i vremenom.
Prođite kroz listu nedavnih aktivnosti i pogledajte da li ćete tu pronaći neko iznenađenje. Ako vidite sumnjivu aplikaciju na toj listi, možda biste želeli da je uklonite sa računara ili joj onemogućite pristup kameri i mikrofonu. Isto važi i za dozvole drugih aplikacija. Na primer, možete da proverite koje aplikacije su pristupile vašoj lokaciji tako što ćete otići na Settings > Privacy & security > App permissions > Location > Recent activity.
Zaštitite svoju digitalnu privatnost u operativnom sistemu Windows 11
Svakim danom, kako tehnologija postaje sve prodornija i napadnija, tako se pojavljuju i novi oblici upada u privatnost i maltretiranja na internetu. Windows 11 vam, u takvom okruženju, daje potpunu kontrolu nad vašim podacima. Čak i ako niste zabrinuti za svoju privatnost, s vremena na vreme vredi proveriti koje aplikacije pristupaju vašoj kameri i mikrofonu.
Drugi način da zaštitite svoju privatnost je da isključite kameru i mikrofon kada ih ne koristite.