Koliko košta angažovanje hakera na tamnoj strani interneta

Iako je konačna cena usluga sajber-kriminalaca obično tema pregovora, napadi na pojedince su najskuplji, navodi se na veb-stranici Comparitech . Na tamnoj strani interneta, poznatijoj kao dark web, mogu se pronaći, preciznije, kupiti raznorazne ilegalne i kriminalne usluge i proizvodi među kojima se, svakako, nalaze i mnogobrojne usluge u domenu sajber-kriminala. Od hakera za iznajmljivanje možete da kupite raznovrsne usluge, od hakovanja veb-lokacija preko DDoS napada i prilagođenog zlonamernog softvera do promene školskih ocena. Sigurno se pitate koliko takve usluge koštaju. U blogu koji se u utorak pojavio na veb-stranici Comparitech navodi se da je izvršeno ispitivanje vrste usluga hakovanja dostupnih na mračnom vebu, kao i cene koje su određene za pojedine usluge. Istraživači iz kompanije Comparitech su pri obavljanju svoje analize proučili više od 100 popisa iz 12 različitih hakerskih uslužnih firmi. Konačne cene mnogih usluga određuju se na osnovu vremena, obima, složenosti i nivoa rizika, kaže autor objave Pol Bišof. Pored toga, kompanija Comparitech je uspela da pronađe prosečne cene za mnoge od tih nezakonitih usluga. Cene su obično navedene u bitkoinima, koje je Comparitech za svoj izveštaj pretvorila u američke dolare.

Najskuplja stavka u cenovniku bio je napad na pojedinačne osobe, koji uobičajeno obuhvata klevetu, pravnu sabotažu или finansijsku štetu. Promena školskih ocena sledeća je najskuplja usluga. Svi hakeri zahtevaju plaćanje unapred, mada neki obećavaju povraćaj novca ako hakovanje ne uspe. Većina hakera koje možete da angažujete prihvatiće posao samo ako veruju da mogu uspešno da ga obave. Jedna grupa koju je pronašla kompanija Comparitech tvrdi sledeće na svojoj veb-stranici: „U oko 5-7 procenata slučajeva hakovanje je nemoguće.“ Većina hakera kaže da mogu da završe posao u roku od 24 sata, mada bi napredniji hakerski napadi mogli da potraju danima или nedeljama.

Napadi na pojedinačne osobe

Hakeri koji su specijalizovani za napade na pojedince prodaju svoje usluge u proseku za 551 američki dolar. Napadi na pojedince mogu da obuhvate finansijsku sabotažu, pravne probleme или javne klevete. Najčešće korišćena hakerska taktika u ovom slučaju je predstavljanje žrtve kao redovnog kupca dečje pornografije. Nekoliko hakera nudi usluge, kao što su „osveta prevaranta“ или „praćenje prevare“ u kojima će napasti prevaranta.

Promena ocena

Učenici koji žele višu ocenu mogu da plate za tu uslugu u proseku 526 dolara. Treba samo da se hakuje školski računarski sistem i da se promene ocene. Usluga se vrši kako u osnovnim i srednjim školama, tako i na univerzitetima. To je jedna od najčešćih, ali i najskupljih hakerskih usluga. Usput, neki hakeri kažu da mogu da ukradu odgovore na pitanja koja tek treba da se pojave na ispitima.

Hakovanje veb-stranica

Hakovanje veb-lokacija košta u proseku 394 dolara i uključuje napade na veb-lokacije i druge usluge hostovane na mreži. Jedna grupa, koju citira Comparitech , rekla je da bi mogla da pristupi osnovnom veb-serveru или kontrolnoj tabli administratora veb-lokacije. Druga grupa je rekla da bi mogla da ukrade baze podataka i administratorske akreditive.

Hakovanje računara i telefona

Usluga hakovanja računara i telefona u proseku košta 343 dolara. U ovoj vrsti napada, haker provaljuje u računar или telefon žrtve kako bi ukrao podatke или primenio zlonamerni softver. Čini se da operativni sistem nije bitan jer se hvale da mogu da pristupe svim okruženjima, kao što su Windows, macOS, Linux, Android, iOS, BlackBerry или Windows Phone.

Hakovanje naloga društvenih medija

Hakovanje naloga na društvenim mrežama košta u proseku 230 dolara. U ovoj usluzi haker će špijunirati или oteti naloge sa platformi kao što su WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram, Skype, Telegram, TikTok, Snapchat i Reddit . Zlonamerna aktivnost zavisi od usluge. Kriminalci koji hakuju Facebook или Twitter nalog žrtve često će krasti akreditive kako bi kupcu dali potpuni pristup nalogu. Oni koji pristupe nalogu sa usluge WhatsApp verovatno će špijunirati poruke ili napraviti snimke ekrana.

Hakovanje e-pošte

Hakovanje e-pošte u proseku se nudi po ceni od 241 dolara. U ovoj aktivnosti haker krade žrtvinu lozinku e-pošte, a zatim tu lozinku daje kupcu или upada na nalog radi pristupa podacima. U nekim slučajevima, kriminalac može da postavi postupak prosleđivanja e-pošte kako bi dobio kopiju svih e-poruka žrtve.

DDoS napadi

Hakeri koji nude napade sa distribuiranim uskraćivanjem usluge naplaćuju u proseku 26 dolara po satu, mada cene variraju u zavisnosti od dužine i propusnosti napada. Neki hakeri će naplaćivati po satu или čak mesečno kako bi produžavali napad koliko god kupac želi.

Osim standardnih usluga na cenovniku, kompanija je pronašla i druge, uže stručne usluge. Neki hakeri će provaliti u bolničku bazu podataka o vakcinama protiv kovida-19 kako bi ukrali podatke или dodali svoje ime u bazu podataka. Drugi će promeniti rezultate pretraživača kako bi podigli или spustili rangiranje veb-lokacije. Neki će ukloniti objavu koji je kupac postavio na društvenoj mreži. Neki hakeri će izvršiti reviziju bezbednosti veb-lokacije, da bi vlasniku, tobože, pokazali gde postoje ranjivosti.

6494-koliko-kosta-angazovanje-hakera-na-tamnoj-strani-interneta