Koliko košta korišćenje interneta u različitim delovima sveta?

Sledeći put kada budete kukali o ceni svog internet paketa, pomislite na stanovnike nekih drugih država koji moraju da plate više od polovine mesečnog prihoda da bi se povezali sa svetskom mrežom. Iako je internet dostupan u gotovo svim zemljama širom sveta, troškovi pretplate, brzina interneta i prosečna plata prilično se razlikuju. Ipak, u nekim državama postoji odlična ponuda za pretplatu na internet. Iako je mnogima od nas pristup širokopojasnom internetu od presudne važnosti, njegova pristupačnost zavisi od toga gde ste i ko ste. Jeftin internet je jedno, ali širokopojasni pristup mora imati cenu koja bi bila pristupačna svima. Možda nećete moći da se povežete na mrežu ni preko „jeftinog interneta“ ako vam je zarada nesrazmerno niska.

NetCredit , finansijska institucija sa sedištem u Čikagu, izračunala je prosečnu mesečnu zaradu stanovnika u različitim državama širom sveta i koristila istraživanja kompanije Cable.co.uk koja su se bavila cenama širokopojasne mreže u svetu, da bi uporedila zarade sa cenama paketa širokopojasnog fiksnog pristupa mreži u određenim zemljama. 

Dakle, u kojim zemljama je najbolja, a u kojima je najgora ponuda širokopojasnih pristupa internetu?

Jemen ima najnepovoljniju cenu širokopojasnog interneta na svetu. Pretplata košta 2.466,67 američkih dolara, što je 2792,56 procenata od prosečne zarade koja iznosi 88,33 američkih dolara. Na drugom kraju spektra, Monako ima najpovoljniji širokopojasni pristup. Prema ugovoru, korisnik plaća 34,49 američkih dolara, или 0,0068 procenata od prosečne mesečne zarade koja iznosi 5.043,69 američkih dolara. Pristup internetu u Turkmenistanu koštaće vas 3047,52 dolara mesečno, što je 1043,08 procenata prosečnog mesečnog prihoda. Ipak, u susednom Kazahstanu internet možete da dobijete za 22,15 dolara mesečno, dakle za 4,17 procenata mesečnog prihoda.

U Sjedinjenim Državama, prosečna cena širokopojasne linije od 10 Mb/s iznosi 7,01 dolara mesečno, što je 0,16 procenata prosečne mesečne zarade koja iznosi nešto više od 4.000 dolara. Međutim, ako živite na Haitiju, Hondurasu или Nikaragvi, internet bi vas koštao 216,42, 101,16 i 84,97 dolara, ovim redom u svakoj državi, što je prilično velika svota kad se uzme u obzir da se prosečne plate mogu izraziti malim trocifrenim brojevima.

U najgorem položaju su zemlje u razvoju gde plate iznose oko 150 dolara mesečno или čak manje, dok cene paketa za korišćenje širokopojasnog interneta iznose nekoliko stotina dolara. Stanovnici Istočnog Timora koji imaju prosečnu platu od 108,33 dolara ne bi mogli da pokriju ni petinu troškova širokopojasnog paketa od 10 Mb/s . Sve i da je brzina od 10 Mb/s dostupna u Istočnom Timoru, koštala bi 640,70 dolara или 591,43 procenata prosečnog mesečnog prihoda. Nekima nije dovoljan samo običan pristup internetu – potreban im je brzi širokopojasni pristup – posebno ako se bave video-igrama, или treba da strimuju video-sadržaj или da preuzmu filmove.

Agencija NetCredit je takođe izračunala cene brzog interneta i uporedila ih sa brzinama preuzimanja da bi izračunala koliko bi koštalo 10 Mb/s u svakoj zemlji. Rumunija ima najjeftiniji internet na svetu kada se meri prema brzini koja košta 0,13 dolara po Mb/s . U Jemenu cena iznosi 3.768,65 po Mb/s . Brza i pristupačna širokopojasna mreža za mnoge širom sveta i dalje je nedostižan cilj dok se vlade i dalje bore da obezbede hardvere i infrastrukturu kako bi pristup mnogim građanima postao svakodnevna stvarnost. Možete sebe da smatrate vrlo srećnom osobom ako živite u oblasti u kojoj je internet pristupačan, odnosno, ako je brzina širokopojasnog interneta pristojna, a cena razumna.

6098-koliko-kosta-koriscenje-interneta-u-razlicitim-delovima-sveta