Kome se prikloniti posle nametnutih sankcija?

Kompanija „Huavej“ kaže da radi na sopstvenom operativnom sistemu za mobilne telefone i da će razmotriti saradnju sa konkurentima kompanije „Gugl“ pošto su je Sjedinjene Države stavile na crnu listu i tako joj onemogućile saradnju sa dobavljačima integrisanih kola, komponenti i softvera.
U utorak je kineski proizvođač telekomunikacione opreme rekao da razgovara sa ogrankom kompanije „Alfabet“ o nastavku saradnje pošto su nadležni u „Guglu“ potvrdili da će onemogućiti „Huaveju“ pristup nekim svojstvima operativnog sistema na novim uređajima kineske kompanije kao odgovor na objavu sprovođenja sankcija.

Ako nam operativni sistem „Gugla“ ne bude dostupan, moraćemo da nađemo alternativno rešenje или u samoj kompaniji, или kod nekog drugog“, rekao je u utorak Abraham Liu predstavnik „Huaveja“ u institucijama Evropske unije na sastanku u Briselu. Liu je rekao da kompanija radi na sopstvenom operativnom sistemu, ali nije mogao da kaže kad će konačno biti u funkciji. „Huavej“ će uraditi sve što je u njenoj moći da ublaži posledice američke odluke da nametne sankcije kineskom gigantu“, nastavio je Liu.

Trampova administracija je krajem prošle nedelje donela zvaničnu odluku kojom je zabranila „Huaveju“ – tvrdeći da je kompanija u obavezi da špijunira za Peking – da prodaje opremu u Sjedinjenim Državama. Vašington je takođe stavio kompaniju na crnu listu i tako joj onemogućio snabdevanje komponentama koje se proizvode u Americi, od poluprovodnika do „Guglovih“ aplikacija koje se koriste u mobilnim telefonima. „Očigledno, nalazimo se pred velikim izazovom“, rekao je Liu. „Nadam se da će rukovodioci grupe za saradnju sa klijentima uskoro moći nam saopšte nove poslovne smernice koje smo primorani da sledimo zbog novonastale situacije.“ Na globalnom nivou, pametni telefoni kompanije „Huavej“ i dalje rade u operativnom sistemu Android, a kompanija zavisi od najpopularnijih „Guglovih“ aplikacija kojima privlači kupce svojih uređaja. Telefoni huavej prodaju se van Kine sa instaliranom verzijom okruženja Android koja obuhvata paket servisa „Gugla“, uključujući mape, Jutjub i, što je najvažnije, Gugl prodavnicu koja nudi spektar aplikacija za preuzimanje.

Čini se da ne postoji alternativa za okruženje Android, koje predstavlja najdominantniji operativni sistem za pametne telefone. Kompanija „Blekberi“ je prekinula upotrebu svog operativnog sistema 2016. godine, „Majkrosoft“ je skoro potpuno prekinula sa obezbeđivanjem podrške za Windows operativni sistem za telefone, a „Samsung“ koristi Tizen samo za svoje pametne satove. U ponedeljak je Ministarstvo za trgovinu Sjedinjenih Država produžilo dozvolu za poslovanje za dodatnih devedeset dana dobavljačima interneta i korisnicima bežične mreže koji koriste opremu „Huaveja“. Ova privremena olakšica znači da će „Gugl“ moći da obezbedi ključna bezbednosna ažuriranja tokom tih devedeset dana, ali budući telefoni huavej neće imati aplikacije kompanije „Gugl“.

„Odluka američke administracije neće značajno uticati na telefone koji su već na tržištu i imaju instaliran operativni sistem Android. Oba tima sarađuju da bi odlučili šta će se desiti sa mobilnim uređajima koji tek treba da se pojave u prodaji“, nastavio je Liu. Kompanija pokušava da nagovori kreatore aplikacija i evropske telekomunikacione kompanije da razvijaju i prošire njenu prodavnicu mobilnih aplikacija u Evropi. Takva prodavnica aplikacija trebalo bi da bude važno svojstvo kompanijinog operativnog sistema koji su počeli da razvijaju prošle godine. Međutim, pitanje je kako će se prodavnica razvijati jer izgleda da američke kompanije neće moći ništa da ponude.

„Huavej“ je rekla da ima dovoljno integrisanih kola i komponenti za još najmanje tri meseca poslovanja. Priprema se za okolnosti u kojima se našla još od sredine 2018. godine; nagomilavala je zalihe komponenata dok je pravila sopstvena integrisana kola, kažu ljudi koji su upoznati sa prilikama.
Liu je u utorak izjavio da iako postoji neznatni uticaj na snabdevanje komponentama i nekim delovima, „budite uvereni da smo osigurali napredna i vodeća rešenja jer smo napravili rezervni plan poslovanja.“

5343-kome-se-prikloniti-posle-nametnutih-sankcija