Kompanija Amazon objavila popis gradova koji su ušli u najuži izbor

Od kad je kompanija početkom septembra prošle godine objavila da traži odgovarajući grad u kome bi izgradila svoje drugo sedište, dobila je 238 ponuda iz 54 države, okruga i teritorija u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Meksiku. Nakon što je kompanija 19. oktobra zatvorila konkurs, uspela je da napravi uži izbor u koji je uvrstila sledećih 20 gradova:

1. Atlanta, Džordžija
2. Ostin, Teksas
3. Boston, Masačusets
4. Čikago, Ilinois
5. Kolambus, Ohajo
6. Dalas, Teksas
7. Denver, Kolorado
8. Indijanapolis, Indijana
9. Los Anđeles, Kalifornija
10. Majami, Florida
11. Okrug Montgomeri, Merilend
12. Nešvil, Tenesi
13. Njuark, Nju Džerzi
14. Njujork, Njujork
15. Severna Virdžinija, Virdžinija
16. Filadelfija, Pensilvanija
17. Pitsburg, Pensilvanija
18. Rali, Severna Karolina
19. Toronto, Ontario
20. Vašington, D.C.

Po objavljivanju liste od 20 gradova kompanija se zahvalila svima koji su učestvovali na konkursu i saopštila da im je bilo izuzetno teško da izaberu 20 najboljih jer su sve ponude bile neobično zanimljive i kreativne. Štaviše, kažu da su mnogo naučili o zajednicama koje žive u Severnoj Americi što će im pomoći kad budu ponovo ulagali u infrastrukturu i otvaranje novih radnih mesta.

Tokom sledećih meseci kompanija će posetiti svaku od izabranih lokacija da bi se bolje upoznala sa njihovim ponudama i uslovima, prikupila dodatne informacije ako je potrebno i procenila da li svaki grad može da se uklopi i odgovori planovima kompanije Amazon za zapošljavanje.

Inače, kompanija sa sedištem u Sijetlu planira da uloži više od 5 milijardi dolara u izgradnju „nove kuće“ ( HQ2) i tako otvori do 50.000 novih i visoko plaćenih radnih mesta za lokalno stanovništvo u narednih 15 do 17 godina. Kompanija kaže da će HQ2 imati potpuno iste radne uslove kao sedište u Sijetlu i da će uložiti dodatne milijarde dolara u poslovanja u lokalnoj zajednici.

U borbi za dobijanje lokacije, gradovi su koristili različite i neobične postupke. Recimo, gradonačelnik Kanzas Sitija (grad nije ušao u uži izbor, ali ima srčanog gradonačelnika) krenuo je u mahnitu kupovinu i 1000 proizvoda kompanije ocenio sa pet zvezdica, stalno spominjući ime svog grada.

Grad Tuson u Arizoni poslao je tehnološkom gigantu na poklon kaktus visok 6,5 metara. Grad Njujork je nekoliko značajnih građevina osvetlio karakterističnom narandžastom bojom kompanije Amazon. Grad Stounkrest u Džordžiji je predložio da preimenuje jedan svoj deo u Amazon, Džordžija.

Po završetku obilaska gradova i dodatne procene njihove pogodnosti u smislu infrastrukture i mogućnosti prilagođavanja pravilima zapošljavanja kompanije, biće objavljeni i konačni rezultati.

Možemo ih očekivati tokom ove godine.

4734-kompanija-xa-amazon-xa-objavila-popis-gradova-koji-su-usli-u-najuzi-izbor