Kompanija „Fejsbuk“ odustala od programa „Akila“

Iako je teško podržati „Fejsbuk“ kao platformu zbog nedavnih skandala u vezi sa zaštitom privatnosti svojih korisnika, društvena mreža ipak ima neke projekte kojima su svi naklonjeni i nadaju se da će se uspešno ostvariti. Jedan od tih projekata je i „Akila“, ali, nažalost, kompanija je odustala od njega.
Cilj projekta je da omogući nerazvijenijim zajednicama pristup internetu ili, preciznije, da dovede internet do četiri milijarde ljudi koji žive u oblastima kojima je pristup onemogućen zbog specifične infrastrukture. Kompanija je planirala da iskoristi sistem „platformskih stanica na velikim visinama“. Glavni deo projekta su bespilotne letelice koje bi mogle dugo da budu u vazduhu i tako služe kao veza sa internetom.

Uspeh projekta zavisio je od napretka u raznim oblastima tehnologije, a prvi problem je, naravno, bila letelica. Stručnjaci su napravili avion koji je imao raspon krila kao boing 737, a bio je težak kao obični porodični automobil. Pogon je trebalo da dobija od solarnih ploča smeštenih na krilima, a baterije bi mu omogućavale let noću kad nema sunca.

Prvi probni let je bio neuspešan jer se letelica srušila. U drugom pokušaju, let je trajao 106 minuta i može se reći da je bio uspešan. Sve to se dešavalo u junu prošle godine, ali od tad nije napravljen značajan napredak. Kompanija je planirala da letelica u vazduhu provede tri meseca. Samo da napomenemo da je matična „Guglova“ kompanija „Alfabet“ uspela da obezbedi pristup internetu za 100.000 korisnika u Porto Riku u novembru prošle godine kad ih je pogodio uragan i to sve uz pomoć balona.

Kompanija „Fejsbuk“ je odlučila da je vreme da odustane od projekta i prepusti drugima da razvijaju zamisao o bespilotnim letelicama koje isporučuju internet. Izgleda da će vodeće kompanije u izradi letelica početi da ulažu u tu tehnologiju, uključujući i planiranje i izgradnju novih aviona koji bi leteli na velikim visinama.

4951-kompanija-fejsbuk-odustala-od-programa-akila