Kompanija „Goldman Saks“ uz pomoć veštačke inteligencije otkrila pobednika Svetskog prvenstva u fudbalu

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018 održava se u Rusiji. Kompanija „Goldman Saks“ je koristila mašinsko učenje da bi pokrenula 200.000 modela i napravila 1 milion simulacija varijacija takmičenja i izabrala pobednika. Argentinska fudbalska zvezda Lajonel Mesi je jednom prilikom rekao: „U fudbalu… talenat i elegancija ne znače ništa bez discipline i preciznosti.“ Izgleda da je pomenuta kompanija dosledno sledila Mesijevu izjavu kad je prikupljala podatke za predviđanje ishoda mečeva koji će se odigrati na Svetskom prvenstvu koje počinje u četvrtak. Kompanija je koristila mašinsko učenje da bi pokrenula 200.000 modela i analizu podataka o timovima i odlikama svakog igrača kako bi olakšala predviđanje određenih ishoda utakmica. Firma je posle toga izvršila simulaciju 1 miliona varijacija takmičenja da bi izračunala verovatnoću napredovanja za svaku ekipu.

Kompanija je napravila i celokupnu šemu odvijanja takmičenja. Pored naziva svakog tima stavila je i brojeve – određuju prednost nad protivnikom – i predstavljaju pretpostavljeni i decimalni broj golova postignutih u svakom krugu takmičenja, a dobijeni su na osnovu rezultata do kojih je došlo mašinsko učenje primenjeno na bezbrojne mogućnosti.

„Morali smo da koristimo modele mašinskog učenja jer oni mogu da izvrše izbor između velikog broja mogućih promenljivih da bi došli do preciznijih predviđanja“, izjavila je grupa strateških stručnjaka u kompanijinom međunarodnom timu za istraživanja. Navešćemo neke ključne stavke iz istraživanja ovog tima:

  • Očekuje se da će Brazil osvojiti šestu titulu svetskog prvaka pošto će u finalu pobediti reprezentaciju Nemačke decimalnim rezultatom 1,7 prema 1,41.
  • Iako Francuska ima više šansi da podigne pehar nego Nemačka, očekuje se da će se reprezentacija Francuske u polufinalu boriti sa Brazilom i tako izgubiti priliku da osvoji titulu.
  • Očekuje se da će ekipa Engleske doći do četvrtine finala i tu će izgubiti utakmicu od Nemačke.
  • Prognozira se da će Španija i Argentina podbaciti i obe ekipe će izgubiti mečeve u četvrtini finala.
  • Od Rusije se ne očekuje da će proći grupnu fazu takmičenja iako je domaćin prvenstva.
  • Saudijska Arabija će biti veliko iznenađenje jer će uspeti da prođe takmičenje po grupama i tako će postići veći uspeh od Rusije.

Iako se do svih tih prognoza došlo uz pomoć savremenih tehnologija i mašinskog učenja, ne smemo zaboraviti da je fudbal potpuno nepredvidiv sport koji poseduje mnogo više promenljivih vrednosti od onih do kojih je kompanija uspela da dođe. Zbog toga autori izveštaja na samom kraju nude izjavu o odricanju od odgovornosti: 

„Pažljivo smo obuhvatili nasumičnu prirodu takmičenja koristeći najsavremenije statističke metode i pri tom smo razmotrili ogromnu količinu podataka. Ipak, prognoze su i dalje izuzetno nepouzdane, čak i pored upotrebe najsavremenijih statističkih procedura, jer fudbal je izuzetno nepredvidiva igra. Ta njegova nepredvidivost će nam omogućiti da uživamo u uzbuđenjima i neizvesnostima koje nam Svetsko prvenstvo, nesumnjivo, donosi.“

4924-kompanija-goldman-saks-uz-pomoc-vestacke-inteligencije-otkrila-pobednika-svetskog-prvenstva-u-fudbalu