Kompanija „Gugl“ obavila kupovinu bez mnogo pompe

Naime, kompanija „Gugl“ je kupila startap firmu koja može bilo koji stari računar pod operativnim sistemom Windows 7 da pretvori u uređaj koji radi pod operativnim sistemom Chrome . Firma se zove Neverware i bez mnogo muke može da udahne novi život u stare Windows i Mac računare. Inače, firma je napravila varijantu Chrome operativnog sistema pod nazivom CloudReady , koja stare Windows računare pretvara u uređaje pod Chrome operativnim sistemom. Verzija CloudReady bi mogla da bude svršeno rešenje za sve one koji ne mogu da se odvoje od računara koji rade pod operativnim sistemom Windows 7 iako je kompanija „Majkrosoft“ još 15. januara prestala da isporučuje besplatne ispravke. Važno je napomenuti da verzija CloudReady i dalje dobija ispravke i ažuriranja baš kao i operativni sistem Chrome , koji se poboljšava svakih šest nedelja.

Nedavno su dva stručnjaka objasnila kako treba koristiti verziju CloudReady da bi zamenila Windows 7. Pri tom su dodali da bi novi operativni sistem sasvim lepo odgovarao prosečnom korisniku koji ne želi da se upušta u avanturu u svetu Linuxa. Verzija CloudReady se obično nudi školama da bi udahnule novi život starim računarima pomoću paketa G Suite za obrazovanje. Uređajima se upravlja preko konzole Google Admin, a najbolje od svega je to što uslugu mogu da koriste i preduzeća i pojedinci. Verzija CloudReady može da se instalira i na starim Mac računarima. 

Verzija Home je besplatna, ne integriše se sa konzolom Google Admin i nema tehničku podršku. Pretplata za korišćenje u obrazovne svrhe košta 20 američkih dolara godišnje po uređaju uz jednogodišnju tehničku podršku, dok opcija za poslovanje i preduzeća košta 49 dolara godišnje po uređaju. Opcije koje se plaćaju uključuju godinu dana tehničke podrške. Neverware i CloudReady pridružuju se timu Gugl i operativnom sistemu Chrome , navodi se u saopštenju kompanije Neverware . Takođe, nema promene u postojećim cenama iako se kompanija pridružila „Guglu“.

Pošto CloudReady postaje zvanična ponuda u okviru operativnog sistema Chrome , može se očekivati da će ritam pojavljivanja novih ažuriranja i ispravki pratiti ritam zvaničnih verzija operativnog sistema Chrome , napominje Neverware . Kompanija je osnovana 2011. godine, a CloudReady je pokrenut 2015. godine. Kompanija „Gugl“ je investirala u seriju B, koja se pojavila 2017. godine. Kompanija kaže da je verzija CloudReady instalirana 1,37 miliona puta.

Ipak, postoje dve stvari na koje treba da se ukaže korisnicima koji se odluče da pređu na verziju CloudReady . Naime, pošto instalirate taj operativni sistem na računar, ne možete više da se vratite na Windows , pa bi zbog toga korisnici trebalo da naprave rezervnu kopiju svojih datoteka. Drugo, pošto pređete na korišćenje novog operativnog sistema, pristup lokalnom disku je otežan jer se ova varijanta Chrome operativnog sistema skoro u potpunosti oslanja na Gugl disk za skladištenje podataka.

6112-kompanija-gugl-obavila-kupovinu-bez-mnogo-pompe