Kompanija „Gugl“ ponudila povoljnije skladištenje podataka u oblaku

Kompanija „Gugl“ je iz nekog nepoznatog razloga promenila naziv skladišta Gugl disk u Gugl one. Zajedno sa promenom imena, kompanija je promenila i cenovnik usluga tako da korisnici sada mogu da izaberu između više različitih opcija po nižim cenama. Ovo je prvi put da je kompanija snizila cene u poslednje četiri godine. Početna ponuda za novo skladište u oblaku je ista kao i za Gugl disk, dakle 1,99 dolara mesečno za 100 GB dodatnog prostora – ali ponude koje potom slede mnogo su povoljnije. Kompanija je ponudila novu opciju od 2,99 dolara mesečno za 200 GB podataka, odnosno 9,99 dolara mesečno za 2 TB prostora, gde je do sada bio samo 1 TB .

Da bismo isprobali nove ponude, prijavili smo se za 2 TB skladišta na Guglu one. Proces je jednostavan, samo treba da uđete u Gugl disk i kliknete na skladište (storage), zatim na nadogradnju skladišta (uprgarde storage) da biste došli do novih ponuda za nadogradnju. To su, u suštini, sve promene. Cene za nadogradnje veće od 2 TB ostale su iste. Trebalo je da se pojave još neke prednosti kao povezivanje sa Gugl prodavnicom, ali ništa nije objavljeno do sada. Svoje skladište ćete moći da podelite sa najviše pet članova porodice, što je izuzetno korisno svojstvo, posebno zbog toga što biste mogli da dođete u situaciju da platite mnogo više prostora nego što vam je potrebno. U stvari, „Gugl“ neće proveravati da li nalozi elektronske pošte zaista pripadaju članovima vaše porodice, tako da možete dodati svoje prijatelje или kolege.

Što se tiče promene naziva, pretpostavljamo da se kompanije odlučila za One (jedan) da bi naglasila da to skladište nije ograničeno samo na disk već da se koristi i za Gugl elektronsku poštu i za fotografije. Konačno, čini nam se da se promene uglavnom odnose na promenu naziva istog proizvoda uz samo dve promene cene za iste ponude.

Kompanija je izjavila da je privatne naloge već počela da prebacuje sa Gugl diska na Gugl one. Od danas, svi korisnici u Sjedinjenim Državama mogu da se prijave za korišćenje skladišta u oblaku po novim cenama. Očigledno će vaš izbor dobavljača usluge skladištenja u oblaku zavisiti od servisa koje obično koristite. Ako ste se vezali za Ajklaud, to vam neće mnogo značiti, ali moramo istaći da su cene kompanije „Gugl“ za ovu uslugu mnogo povoljnije. Kompanija „Majkrosoft“ nudi upola manje prostora za 1,99 dolara mesečno. „Dropboks“ nema ponuda između besplatne i one koja košta 9,99 dolara, dok Ajklaud ima privlačnu ponudu od 0,99 dolara mesečno za 50 GB prostora, ali, ako želite više od toga, možete samo da izaberete 200 GB za 2,99 dolara mesečno.

Ponude u Guglovom oblaku novog naziva još se nisu proširile, ali zaposleni u kompaniji su rekli da počinju sa novim ponudama ovog popodneva (15. avgust).

4982-kompanija-gugl-ponudila-povoljnije-skladistenje-podataka-u-oblaku