Kompanija „Huavej“ potvrdila da će zameniti Android novim operativnim sistemom

Verovatno mnogi još ne shvataju da su Androidovi dani odbrojani. Kompanija „Gugl“ mu je već obezbedila zamenu operativnim sistemom koji je u razvoju i naziva se Fuchsia OS, o kome je počelo da se govori pre nekoliko godina. Kompanija je potvrdila da razvija novi operativni sistem, ali nije htela da kaže da će Fuchsia u budućnosti zameniti Android. Novi operativni sistem bi „Guglu“ ponudio veću kontrolu nad ažuriranjima softvera, koja su i dalje najgora stvar u celokupnom Android iskustvu. Fuchsia će raditi na raznim uređajima, od pametnih uređaja i zvučnika do telefona i prenosnih računara, i ponudiće poboljšane funkcije privatnosti i bezbednosti korisnika. Android aplikacije će biti kompatibilne sa novim operativnim sistemom, pa bi prelazak trebalo da bude relativno jednostavan. Osim toga, kompanija programerima već nudi alate koji su im potrebni da jednom programiraju aplikaciju, a zatim je distribuiraju na više platformi, uključujući Android, iPhone i verovatno Fuchsia . To je suština onog što pomalo saznajemo svake godine o novom operativnom sistemu i sve nam ukazuje da je to jedna sjajna ideja.

Ipak, niko do sada nije potvrdio da će kompanija koristiti OS Fuchsia na telefonima, tablet-računarima i prenosnim računarima umesto Androida i Chrom -a или da će se to dogoditi uskoro, ali to je budućnost kojoj bi kompanija trebalo da teži. Pre nego što se bilo šta od navedenog dogodi, postaćemo svedoci kako kompanija „Huavej“ „ubija“ Android svojim operativnim sistemom koji podseća na Fuchsia . Kompanija je proces prilično ubrzala zbog toga što se suočila sa različitim problemima otkako je američka vlada zabranila kineskom tehnološkom gigantu poslovanje sa skoro svakom kompanijom na Zapadu.

Kada je „Huavej“ prošle godine predstavila svoj operativni sistem HarmonyOS , bilo je jasno da kompanija postavlja planove za zamenu Androida. „Huavej“ je godinama radila na projektu, kažu tadašnji izveštaji, ali nevolja sa operativnim sistemom Android možda ju je ubedila da ubrza razvoj projekta. „Huavej“ prošle godine nije mogla da lansira nove Android telefone sa Android iskustvom koje očekuju kupci van Kine. Pošto ju je zabrana sprečila da preuzme bilo koju Gugl aplikaciju koja je deo Androida, kompanija je morala da osmisli sopstvenu prodavnicu aplikacija i pronađe zamenu za sve druge popularne Android aplikacije koje „Gugl“ pravi. To nije problem za kinesko tržište, kome „Gugl“ nema pristup. Ipak, kompanija je zabeležila izvanrednu prodaju u drugim regionima sveta, uključujući i Evropu, gde korisnici očekuju da na svojim telefonima imaju Gugl aplikacije. Svi novi Android telefoni kompanije „Huavej“ zasnovani su na Androidu, a umesto Gugl servisa, „Huavej“ omogućava svoje servise poznate kao Huawei Mobile Services (HME) . To još uvek znači da se „Huavej“ za funkcionisanje svojih telefona oslanja na operativni sistem kompanije „Gugl“. Upravo zbog toga, kompanija bi u budućnosti želela da se oslobodi Androida i zameni ga operativnim sistemom koji može u potpunosti da kontroliše.

Izvršni direktor „Huaveja“ Ričard Ju je u četvrtak na konferenciji programera kompanije u Šenzenu najavio HarmonyOS 2.0 SDK . Novi operativni sistem biće dostupan programerima u beta verziji ove nedelje i radiće na raznim uređajima, uključujući pametne satove, televizore i automobile. Pri tom je potvrdio da će HarmonyOS podržavati pametne telefone počev od decembra. Prvi telefoni kompanije koji će imati ugrađen novi operativni sistem mogli bi da se pojave sledeće godine, potvrdio je Ju, ne navodeći nikakve detalje o tome šta se može očekivati od tih uređaja. Ipak, HarmonyOS biće vrlo sličan operativnom sistemu Fuchsia . Radiće na bilo kom uređaju bez obzira na veličinu ekrana i nudiće isti skup funkcija i iskustava. Najvažniji zadatak „Huaveja“ je da što pre počne da primenjuje HarmonyOS na pametnim telefonima.

Za razliku od „Gugla“, „Huavej“ će Android zameniti iz sasvim drugačijih razloga. I dok je kompanija „Gugl“ sasvim spremna za neometan prelazak sa Androida na Fuchsia , nije sasvim jasno koliko će korisnicima Huavej telefona biti zgodno da pređu na HarmonyOS . U svakom slučaju, HarmonyOS bi mogao da nam pruži prvi uvid u operativni sistem namenjen za rad na različitim uređajima. To je nešto što niko od ostalih aktera na tom polju nije uspeo da postigne, iako je kompanija „Epl“ bila najbliža stvaranju takvog rešenja u preklapanju iOS i macOS okruženja.

5977-kompanija-huavej-potvrdila-da-ce-zameniti-android-novim-operativnim-sistemom