Kompanija „ Huawei “ uspešno sklopila poslove u Barseloni

Sjedinjene Države su tokom cele 2018. godine sprovodile opsežno međunarodno lobiranje da bi sprečile prodaju hardverske opreme za 5G mrežu kineske kompanije „ Huawei “, ali izgleda da su mobilni operateri poslali vrlo jasnu poruku na ovogodišnjem Svetskom mobilnom kongresu u Barseloni, a to je da kineska kompanija, bar za sada, ostaje na tržištu. Pošto je Kongres u Barseloni najvažniji godišnji događaj za operatere i dobavljače hardverske opreme, „ Huawei “ skoro uvek dobija priliku da se istakne na svetskoj sceni proizvođača. Prošle godine, kineska kompanija je potpisala dogovor da svoju hardversku opremu dopremi u Evropu, Afriku i na Bliski istok. Istovremeno, dobila je osam nagrada od industrijske asocijacije GSMA za doprinos mobilnoj industriji.

Sve to se desilo pre nego što je Trampova administracija udvostručila napore da ubedi međunarodne saveznike da ne koriste opremu kompanije „ Huawei “. Poslednjih dvanaest meseci, rukovodioci američkih bezbednosnih agencija , članovi Kongresa i nekadašnji državni službenici nekoliko puta su obišli svet upozoravajući da kineska vlada može koristiti opremu kompanije da bi nadgledala i kontrolisala 5G mobilne mreže, što predstavlja bezbednosni rizik sa kojim svet ne sme da se suoči u sledećem razdoblju razvoja savremenih tehnologija jer će svi personalni uređaji, gradovi, fabrike i transportna infrastruktura biti povezani preko 5G mreže.

Kineska kompanija je neprestano odbacivala takve optužbe da bi nedavno iznela tvrdnju da „ne postoje dokazi“ koji bi potkrepili optužbe američke vlade. Pošto je lobiranje bilo žestoko, nekoliko država zabranilo upotrebu opreme kompanije „ Huawei “, dok su ostale odlučile da sačekaju i vide kako će se situacija razvijati. Na ovogodišnjem Svetskom mobilnom kongresu u Barseloni kineska kompanija je osvojila novih pet nagrada u različitim kategorijama, ali najvažnije je to što je nastavila da sklapa poslove za instaliranje svoje opreme za 5G mrežu. Mobilni operater „ Rain “ iz Južne Afrike je upravo pustio u rad prvu 5G mrežu, a švajcarski „ Sunrise “ je rekao da koristi opremu kineske kompanije da bi počeo komercijalne 5G usluge sledećeg meseca. „ Huawei “ je objavila da je slične dogovore za opremu za 5G mrežu sklopila sa operaterima u Bahreinu, Islandu, Indoneziji, Maleziji, Saudijskoj Arabiji i Turskoj.

Na popisu poslovnih partnera kineske kompanije još se ne nalaze značajniji i veći mobilni operateri, ali postoji velika verovatnoća da će oprema kompanije „ Huawei “ biti iskorišćena u mrežama mnogih zemalja koje se trenutno ne nalaze na popisu. Uprkos neprestanom pritisku Sjedinjenih Država, uključujući i nedavnu pretnju da neće preko nebezbednih mreža deliti osetljive podatke koje su prikupile američke obaveštajne službe, čak i najbliži saveznici, kao što su Velika Britanija, Kanada, Nemačka i Južna Koreja, još nisu potpuno izbacile kinesku kompaniju sa tržišta.

Neke države pokušavaju da pronađu alternativna rešenja. Umesto potpunog odbacivanja ugradnje kineske opreme u mreže svojih operatera, odlučuju da koriste bezbednosne standarde da bi unapred dali certifikat opremi kompanije или je ne ugrađuju u jezgrene slojeve mreže. Ostali ne nameravaju da integrišu proizvode kineske kompanije u svoje mreže jer su sigurni da će im komunikacija preko 5G mreže biti praćena, a da ne spominjemo mnogo ozbiljnije opasnosti koje im u tom slučaju prete. Za sada, izgleda, zemlje u razvoju – čak i one velike, kao što je Indija – potpuno odbacuju američku zabrinutost. Nekoliko zvaničnika su izjavili da nisu zabrinuti zbog neosnovanih bezbednosnih pretnji pri ugradnji hardverske opreme kineske kompanije, posebno zbog prijateljskih političkih odnosa sa kineskom vladom. Tajland je rekao da zabrinutost postoji, ali da se u toj zemlji testira kineska oprema da bi se utvrdilo da li su bezbednosne pretnje osnovane или nisu.

U ovom trenutku, postavlja se pitanje da li će Amerika sprovesti ubedljiviju kampanju da bi nagovorila svoje saveznike da izbegnu upotrebu kineske opreme, или će jednostavno dići ruke od slučaja. Iako je predstavila svoje napore kao potpuno apolitične i dobronamerne, postoji mogućnost da će naizgled neobuzdani sukob sa kompanijom „ Huawei “ biti iznenada rešen, kao što je manja kineska mobilna kompanija „ ZTE“ u poslednjem trenutku izbegla potpunu zabranu pojavljivanja na američkom tržištu. Situacija u kojoj se našla kompanija „ Huawei “ neće biti tako lako rešena kako zbog hapšenja direktorke, tako i zbog drugih problema, ali pod Trampovom administracijom, ne možemo isključiti mogućnost nekog „dogovora“.

5238-kompanija-hvavej-uspesno-sklopila-poslove-u-barseloni