Kompanija „Majkrosoft“ kupuje afirmisane mreže

Tim potezom se fokus u uvođenju 5G mreže prebacuje na infrastrukturu. U početku predstavljanja nove tehnologije i uvođenja prvih 5G mreža pažnja je bila usmerena na nove radio-tehnologije koje koriste, pre svega milimetarske talase, koji se zajedno nazivaju ’ispod-6’. Ti novi skupovi frekvencija, zajedno sa 5G NR (New Radio) standardom protokola, omogućavaju povezivanje najnovijih serija uređaja sa 5G modemom na te nove mreže.

Međutim, mnogo više oko 5G tehnologije događa se iza scene, jer podjednako značajan, ali mnogo manje shvaćen, deo priče ima veze sa infrastrukturom koja napaja mrežu. Zapravo, neki od najvažnijih aspekata i široko najavljenih mogućnosti 5G tehnologije – sve od znatno smanjenog odziva i većih brzina preuzimanja do naprednih aplikacija – sada mnogo više zavise od napretka u infrastrukturi nego bilo čega drugog.
Sve veće interesovanje za infrastrukturu ogleda se i u razvoju poslovanja u vezi sa novim standardom bežične mreže. Pre nekoliko nedelja čule su se i neke važne najave u vezi sa čipovima, usredsređenim na 5G infrastrukturu, a prošle nedelje kompanija „Majkrosoft“ je napravila veliku pometnju na tržištu infrastrukture kad je kupila Affirmed Networks . Za one koji možda ne znaju, Affirmed je kompanija koja pravi alate koji omogućavaju softverski definisane mogućnosti umrežavanja, kao što je virtualizacija mrežnih funkcija ( NFV ), koja je u centru onoga što zahteva 5G infrastruktura.

Vrlo je zanimljivo da ta kupovina stavlja kompaniju „Majkrosoft“ u potencijalno veoma važan i jedinstven položaj u svetu 5G tehnologije. Da bismo razumeli zašto, evo i kratkog opisa konteksta. Industrija telekomunikacija, poslednjih nekoliko godina, kreće se od sveta vlasničke hardverske infrastrukture prema otvorenom, softverski definisanom svetu umrežavanja. Neki od tih procesa započeli su mnogo pre predstavljanja 5G tehnologije, ali prelazak na standard sada ubrzava taj proces. Zbog toga se otvara sve više novih mogućnosti za neke nove učesnike na tržištu mrežne infrastrukture, koji će uneti značajne novine. „Majkrosoft“ je jasno videla tu mogućnost i kupovinom kompanije Affirmed Networks , u suštini, je sebi obezbedila mesto u društvu glavnih telekomunikacionih kompanija i drugih dobavljača usluga širom sveta.

To, samo po sebi, ima mnogo smisla. Međutim, ako to kombinujte sa „Majkrosoftovim“ angažovanjem u oblasti računarstva u oblaku Azure , ta kupovina postaje još značajnija. Kompanija ne samo da bi mogla da iskoristi ovu vezu da bi Azure potencijalno poslužio kao osnovna platforma za 5G infrastrukturu, već ona pruža čvršću potencijalnu vezu koja bi resurse u računarstvu u oblaku koji rade na Azure -u bliže povezala sa mrežnom infrastrukturom. Drugim rečima, mogla bi značajno da ubrza i olakša proces pokretanja najsavremenijih računarskih aplikacija u oblaku na 5G mrežama, što je prilika koju treba iskoristiti.

Pored toga, ovaj korak bi mogao da ubrza usvajanje softverske mrežne arhitekture u celini. Iako je Affirmed Networks nesumnjivo poznata kompanija, poverenje koje će dobavljači imati u vođenju budućih 5G mreža na softveru koji dolazi iz „Majkrosofta“ biće mnogo veće. Iz perspektive konkurenata, ostaje da se vidi kako će se sve to dugoročno razvijati, ali nesumnjivo, uskoro će pojaviti zanimljive rasprave. Kompanija Cisco je sa svoje strane uložila značajna sredstva u softverske alate za omogućavanje virtuelizovanih mreža i započela rad sa dobavljačima telekomunikacionih usluga širom sveta. U stvari, softverske tehnologije koje je razvila pomažu u pokretanju onoga za šta mnogi veruju da je prva u svetu virtuelna telekomunikaciona mreža iz Rakutena, koja bi trebalo da bude predstavljena u Japanu sledećeg meseca. Uz korišćenje velikih količina računarske snage sa Intelovih servera i Cisco vog virtuelizovanog softvera za upravljanje infrastrukturom, pored ostalih alata, rani testovi nove Rakuten mreže pokazuju da nudi znatno veći ROI od tradicionalnih mreža.

Bez obzira na to šta se događa, jasno je da postoji novi nivo intenziteta i fokusiranosti na tržište 5G infrastrukture koje će se verovatno povećavati u narednih nekoliko godina. Pošto dobavljači tek počinju da pričaju o pomeranju od svojih ranih nesamostalnih 5G ( Non-Standalone (NSA)) mreža – koje i dalje koriste 4G jezgra – ka potpuno samostalnim 5G (Standalone (SA)) mrežama – kojima su potrebne potpuno 5G matična jezgra, pravo je vreme za takav potez. Najvažnije od svega, brži razvoj infrastrukture može pomoći bržem oživljavanju stvarne upotrebe 5G mreže, od čega svi možemo imati koristi.

5787-kompanija-majkrosoft-kupuje-afirmisane-mreze