Kompanija „Majkrosoft“ kupuje „Githab“ za 7,5 milijardi dolara

Vodeći svetski repozitorijum za programe otvorenog koda postaće deo softverskog giganta koji je svoje bogatstvo stekao razvojem sopstvenih programa. Neki programeri su se već zabrinuli. Novost: Kompanija „Blumberg“ je prva objavila vest o poslovnoj transakciji, a iz „Majkrosofta“ je potvrđeno da je „Githab“ kupljen. Naime, „Githab“ je vodeći svetski servis koji omogućava programerima da skladište programe i sarađuju na njihovom razvoju. U početku je „Githab“ bio usredsređen na programe otvorenog koda da bi se kasnije, u toku razvoja, podelio na nekoliko ogranaka i omogućio velikom kompanijama, među njima i „Fejsbuku“, da koriste usluge kad god treba da razvijaju sopstvene i osetljivije programe. 

Nagrada: Više od 28 miliona programera koristi „Githab“, a u njemu je se nalazi preko 85 miliona repozitorijuma kodova. Popularan je zbog svog Git sistema za upravljanje programima, koji neizmerno olakšava pretraživanje i pronalaženje različitih verzija programa. „Githab“ ima mnogo koristi i od moćnog uticaja mreže. Naime, što mu se više programera pridružuje, postaje privlačniji drugim programerima.

Zašto je to važno: „Majkrosoft“ za sebe kaže da je najaktivnija organizacija u „Githabu“ i da želi da repozitorijum bude nezavisan. Ipak, zašto ga kupuje po toliko visokoj ceni, kad mu je poslednja navedena vrednost, 2015. godine, bila 2,5 milijardi dolara.

Najverovatnije zbog toga što kompanija namerava da značajno utiče na metode rada platforme koji bi njoj najviše odgovarali, a dobila bi i neprocenjivi uvid u projekte na kojima se radi u „Githabu“. Sigurni smo da će se velike softverske kompanije najviše uplašiti. „Fejsbuku“ i „Guglu“ neće se svideti zamisao da svoje programe razvijaju na platformi kojom upravlja njihov konkurent. Neki programeri su već izrazili svoje negodovanje zbog poslovne transakcije. Ako kompanija „Majkrosoft“ ne bude bila pažljiva, može se dogoditi da mnogi programeri odu u druge repozitorijume kao što su BitBaket“ или „GitLab“ koji primećuju povećanu aktivnost na svojim platformama od kada je vest objavljena.

4908-kompanija-majkrosoft-kupuje-githab-za-7-5-milijardi-dolara