Kompanija „Majkrosoft“ zamenjuje novinare robotima

Oni korisnici kojima je početna stranica MSN i oni koji koriste Edge pretraživač, ubuduće će čitati nove članke koje će stvarati veštačka inteligencija. Kompanija Majkrosoft je otpustila nekoliko desetina novinara kad je odlučila da njihov rad i njihovo pisanje zameni softverom veštačke inteligencije. Zaposleni koji si održavali početne stranice vesti na veb-lokaciji MSN i na Edge pretraživaču – koje svakodnevno koriste milioni Britanaca – obavešteni su da njihove usluge nisu više potrebne i de će ubuduće njihov posao obavljati roboti.

Oko 27 radnika koje je zaposlila kompanija PA Media – nekada se nazivala Press Association – obavešteni su u četvrtak da će ostati bez posla za mesec dana pošto je kompanija „Majkrosoft“ odlučila da više neće zapošljavati ljude koji će vršiti odabir, uređivanje i postavljanje novinskih članaka na početne stranice. Zaposlenima je rečeno da je kompanija po hitnom postupku donela odluku da raskine ugovor sa PA Media- om jer je odlučila da se u skladu sa globalnom tendencijom opredeli za automatizovano ažuriranje vesti umesto da za taj posao koristi ljude.

Jedan od zaposlenih koji je radio u timu je rekao: „Svaki dan čitam kako će nas automatizacija i veštačka inteligencija ostaviti bez posla i, eto, to mi se i dogodilo – veštačka inteligencija mi je oduzela posao.“ Čovek je napomenuo da je odluka da se ljudi zamene softverom veoma rizična, jer je dosadašnji tim veoma pažljivo sledio vrlo stroge uređivačke smernice, da se korisnicima ne bi pokazao nasilan или neodgovarajući sadržaj kad otvore pretraživač, a posebna pažnja je bila posvećena svemu tome zbog mlađih korisnika.

Tim koji je radio na „Majkrosoftovoj“ stranici nije pisao izveštaje i članke, ali vršio je uređivački nadzor, birao priče i članke koje su dolazile iz drugih novinskih kuća, uređivao sadržaj i naslove da bi se sve zajedno uklopilo u odgovarajući format. Članci su zatim prikazivani na „Majkrosoftovoj“ veb-stranici, a tehnološka kompanija je delila zaradu od oglašavanja sa izvornim autorima i izdavačima. Pri ručnom raspoređivanju novinskih članaka, naslovi su bili jasni i odgovarali su formatu i, pri tom, se podsticalo razmenjivanje političkih mišljenja i izbegavalo objavljivanje nepouzdanih članaka, a uz to, isticani su zanimljivi članci koji bi se pojavili u manje poznatim novinskim kućama.
Neki od novinara koji su proglašeni tehnološkim viškom imaju ogromno iskustvo u toj oblasti poslovanja, dok je drugima ponuđeno drugo niže radno mesto u privrednoj grani koja neprestano smanjuje broj zaposlenih. Suočeni su sa teškom situacijom da pronađu posao u nekoj drugoj kompaniji, ali neprestano svesni da se tu stalno smanjuje broj zaposlenih. I ostali timovi širom sveta očekuju da će i oni snositi posledice odluke kompanije „Majkrosoft“ da automatizuje uređivanje veb-stranica koje objavljuju vesti.

Kao i druge novinske organizacije, i PA Media se suočava sa finansijskim izazovima i mora neke zaposlene da pošalje na prinudni odmor, a drugima da smanji plate. Kompanija je počela da se širi van granica poslovanja tradicionalne novinske agencije i kupila je kompaniju Alamy koja se bavi prodajom fotografija i slika na internetu pre nego što je pandemija uništila medijsku industriju. Portparol kompanije je rekao da se trudi da nekako zbrine radnike koji više ne rade za „Majkrosoft“, ali da su ponosni na sve što su do sad uradili jer su pružili usluge vrhunskog kvaliteta.

Portparol „Majkrosofta“ kaže da takvo stanje nije posledica pandemije, već da kompanija, redovno procenjujući svoje poslovanje, u neke sektore ulaže više, a u neke manje. Mnoge tehnološke kompanije pokušavaju da koriste veštačku inteligenciju u novinarstvu, ali automatizovao pisanje članaka još nije široko prihvaćeno.

5861-kompanija-majkrosoft-zamenjuje-novinare-robotima