Kompanija Qualcomm odbila ponudu od 130 milijardi dolara

Najveći američki proizvođač integrisanih kola Qualcomm odbio kompaniju Broadcom koja je ponudila 130 milijardi dolara da bi preuzela proizvodnju tog giganta. Qualcomm očekuje da njegov konkurent ponudi još veću sumu novca. Dok konkurenti sa zebnjom iščekuju završetak transakcije, Qualcomm tvrdi da je ponuda daleko ispod vrednosti kompanije i da će preuzimanje biti praćeno značajnom zakonskom nesigurnošću. Smela ponuda kompanije Broadcom obelodanjena u ponedeljak bila bi najveće poslovno preuzimanje u oblasti savremenih tehnologija, ako se dve kompanije sporazumeju. Međutim, Qualcomm ponudu smatra oportunističkim potezom jer je poznato da se kompanija nalazi na ivici normativnih sporova i da je u sudskom procesu sa kompanijom Apple. Qualcomm proizvodi mikroprocesore za milione pametnih telefona kao i moderna integrisana kola za uređaje, među kojima je i iPhone. Osim toga, prikuplja i prilično velike prihode od izdavanja licenci pri prodaji mobilnih telefona još od razvoja digitalne mobilne mreže početkom devedesetih godina prošlog veka.

Međutim, američka Federalna komisija za trgovinu ( FTC) i kompanija Apple koje su u sudskom sporu sa Qualcomm- om, optužuju kompaniju za zloupotrebu monopolističkog položaja, što je prilično naudilo poslovanju kompanije u poslednjih nekoliko meseci. Ako bi došlo do preuzimanja, Broadcom bi bila treća po veličini kompanija koja proizvodi integrisana kola, odmah posle kompanija Samsung i Intel. 

U ponedeljak je kompanija Qualcomm saopštila da je upravni odbor jednoglasno odbio nepovoljnu ponudu. „Posle detaljnog razmatranja sprovedenog zajedno sa našim savetnicima i advokatima, odbor je zaključio da je ponuda kompanije Broadcom daleko ispod vrednosti Qualcomm- a i da će preuzimanje biti praćeno značajnom zakonskom nesigurnošću“, rekao je predsednik kompanije Tom Horton. Negativan odgovor sigurno nije zbunio kompaniju Broadcom, koja će или krenuti u neprijateljsko preuzimanje или će ponuditi veću cenu. Ponuda od 130 milijardi dolara – od toga 105 milijardi gotovine i akcija kao i 25 milijardi duga – bila bi najveća ponuda za preuzimanje kompanije još od vremena kad su se spojili AOL i Time Warner za 165 milijardi dolara u jeku osnivanja dot-kom kompanija.

4628-kompanija-xa-qualcomm-xa-odbila-ponudu-od-130-milijardi-dolara