Kompanija Shutterstock zaštitila svoje fotografije od Google- a

Profesionalni fotografi koji već godinama smatraju da su zaštitili svoje fotografije od kradljivaca intelektualne svojine i autorskih prava tako što su im dodali vodeni žig bili su neprijatno iznenađeni kad su saznali da se vodeni žig može sasvim lako ukloniti, a da se, pri tom, fotografija ne promeni. Tim istraživača u kompaniji Google prikazao je posebno napravljen algoritam na nedavno održanoj Konferenciji kompjuterskog opažanja i prepoznavanja uzoraka na Havajima. Međutim, da bi algoritam mogao da ukloni vodeni žig, mora prvo da analizira hiljade fotografija koje imaju identičan žig. U tom slučaju, kompanije koje prodaju milione fotografija ( stock photo companies) zaštićene žigom, našle su se u nezavidnom položaju. 

Softver kompanije Google koji uklanja vodeni žig mora prvo da skenira hiljade fotografija pre nego što prepozna uzorak koji se ponavlja i, zbog toga, smatra da je taj uzorak, u stvari, vodeni žig. Posle toga, brzo i jednostavno uklanja oznaku ne menjajući fotografiju koja i dalje može da se kupi na sajtu kompanije. Shutterstock, jedna od kompanija koja se bavi prodajom fotografija na internetu, odmah je reagovala i pronašla način da se zaštiti. Softverski inženjeri u kompaniji Shutterstock, da bi zbunili algoritam i otežali proceduru brisanja žiga, uspostavili su proces nasumičnog odabira žiga u kome se žigu na svakoj fotografiji dodaju fine razlike, tako da nijedan žig nije identičan.

Neznatne izmene na žigovima miliona fotografija koje kompanija prodaje na svom sajtu uspele su da spreče algoritam da prepozna uzorke koji se ponavljaju što bi mu omogućilo da ukloni vodeni žig. Stručnjaci u kompaniji Shutterstock kažu da promena prozirnosti i položaja žiga ne znači da je fotografija bezbednija, ali promena njegove geometrije svakako to može da postigne. Naravno, ostale kompanije će slediti primer Shuttlestock-a, ali, sigurno je da će uskoro softverski inženjeri pronaći drugačiji algoritam koji će nadmašiti ovo rešenje. U svakom slučaju, oni koji su odlučili da uklone vodeni žig mogu to da urade ručno na personalnom računaru, ali biće im potrebno mnogo više vremena i rezultat neće biti savršen.

Izgleda da će borba za zaštitu fotografija koje se prodaju na mreži potrajati.

4512-kompanija-xa-shutterstock-xa-zastitila-svoje-fotografije-od-xa-google-xa-a