Kompanija „ Uber “ tvrdi da je unela promene u poslovanju u Londonu

Firma za ugovaranje prevoza prihvata prvobitnu odluku organizacije za javni prevoz u glavnom gradu „Transport za London“, ali, pošto je prošla poslednje tri inspekcije, odlučila je da se žali na odluku o ukidanju dozvole za rad na teritoriji metropole. Kompanija je započela pravnu bitku da bi ponovo dobila dozvolu za rad u Londonu, tvrdeći da bi sveobuhvatne promene koje je sprovela u poslovanju trebalo da joj omoguće nastavak obavljanja transporta u glavnom gradu – iako priznaje da je prvobitna odluka da se kompanija kazni bila sasvim ispravna. Prošle godine je Uber , firma za transport sa sedištem u San Francisku, obaveštena da joj dozvola za rad na najvećem i najvažnijem tržištu van zemlje neće biti obnovljena zbog zabrinutosti za javnu sigurnost i bezbednosti, jer bi trebalo proveriti biografije zaposlenih vozača u kompaniji.

Pravni zastupnici kompanije, kojoj je dozvoljeno da i dalje radi u Londonu dok se rešava njena žalba, izjavili su u prekršajnom sudu u Vestminsteru u ponedeljak da je firma izvršila određene izmene otkad je organizacija „Transport za London“ pod neposrednim nadzorom gradonačelnika Sadika Kana, odbila da im obnovi dozvolu za obavljanje transporta u tom gradu.

„Slažemo se sa odlukom organizacije koju je donela u septembru jer je bila potpuno opravdana na osnovu tadašnjih činjenica“, rekao je jedan od advokata. „Zbog toga je organizacija za javni prevoz u Londonu izrazila nezadovoljstvo radom kompanije i odbila da joj produži dozvolu za rad, ali od tada su uvedene sveobuhvatne izmene.“

U izveštaju organizacije „Transport za London“, navodi se da je zahtev za obnavljanjem dozvole za rad kompanije odbijen zbog „nedostatka korporativne odgovornosti“ jer su postojale prijave o nedoličnom ponašanju vozača prema putnicima, ali i zbog toga što je trebalo proveriti kako biografije vozača, tako i njihovo zdravstveno stanje i utvrditi da li su sposobni za vožnju. Nadležni za izdavanje dozvola izrazili su zabrinutost i zbog kompanijine aplikacije „Greyball“ koja može da onemogući regulatornim telima uvid u aplikaciju, a dalje i ispunjavanje određenih regulatornih i zakonskih obaveza.
Kompanija može da podnese žalbu višem sudu ako ne bude zadovoljna odlukom posle saslušanja u Okružnom sudu u Vestminsteru. Sudija Ema Arbatnot je rekla da će odluka biti donesena najverovatnije u utorak.

Jedan od pravnih zastupnika je rekao da je kompanija prošla poslednje tri inspekcije i da je pokazala „potpunu usklađenost sa pravilima“ kao i da su tri člana odbora, koji nemaju izvršnu vlast, angažovana da utvrde „potpuno slaganje sa slovom i duhom zakonskih obaveza“. To dalje znači da se poslovanje koje se brzo razvijalo, konačno, razvilo u potpunosti i, naravno, napredovalo.

Promene obuhvataju stalno obaveštavanje Metropolske policije o ozbiljnim prekršajima umesto prebacivanja krivice na vozače i putnike, kao i promenu u aplikaciji tako da sad može obaveštavati putnike da je vožnja koju su naručili prihvaćena, a vozač poseduje dozvolu koju je izdala organizacija „Transport za London“.

Generalni direktor „ Uber ove“ ispostave u Londonu izjavio je da i sama kompanija zajedno sa svojim ogrankom u Londonu prolazi kroz značajne promene i da je odluka o suspenziji dozvole u septembru potpuno je opravdana na osnovu tadašnjih nepravilnosti u poslovanju kompanije. S tim u vezi, sad je putnicima omogućeno da dobiju obaveštenje o tome da li je prihvaćena njihova narudžbina vožnje.

I sudija i pravni zastupnik organizacije „Transport za London“ se slažu da bi privremena dozvola izdata na 18 meseci ipak bila mnogo veliki korak napred. Uz to, sudija će odlučiti da li je kompanija spremna da zadrži dozvolu u glavnom gradu, ali neće se baviti ispravnošću odluke iz septembra.

Odluka ima veliku težinu pošto kompanija redovno preveze 3,6 miliona putnika u Londonu i ima 45.000 vozača u tom gradu.

Izvršni direktorka kompanije „ Uber “ rekla je zaposlenima, kad je dozvola uskraćena, da je odluka „Transporta za London“ cena koju su platili zbog „loše reputacije“ u prošlosti. Od tada, kompanija je izgubila dozvolu u Brajtonu i Jorku, ali dobila je nove dozvole u Šefildu, Kembridžu i Lesteru.

4950-kompanija-xa-uber-xa-tvrdi-da-je-unela-promene-u-poslovanju-u-londonu