Korisnici Fejsbuka sada mogu da izvezu svoje objave i beleške na druge platforme

Društvena mreža Fejsbuk danas je najavila uvođenje nove funkcije koja će omogućiti korisnicima da izvezu svoje objave i beleške na Fejsbuku u brojne nezavisne usluge. Iako je kompanija već odavno ponudila alate koji vam omogućavaju da preuzmete informacije koje ste objavili na Fejsbuku, alat koji je danas predstavljen nudi praktičniji način čuvanja tih podataka i to tako što vam omogućava da svoje beleške i objave izvezete u popularne usluge, kao što su Google Docs, Blogger или WordPress.com.
Korisnici Fejsbuka će tu najnoviju funkciju pronaći u meniju Vaše informacije sa Fejsbuka u Podešavanjima, gde ćete kliknuti na Preuzmite svoje informacije. Serija uputstava će vas provesti kroz proces prenosa podataka na jedno od dostupnih odredišta. Fejsbuk kaže da će, da bi zaštitila podatke, tražiti od korisnika da ponovo unesu lozinku pre početka prenosa, što radi i kad su u pitanju drugačije vrste izvoza podataka. U tom procesu, podaci će se biti šifrirani dok se kreću između Fejsbuka i usluge za koju se korisnik odlučio, napominje kompanija.

Potez društvene mreže da omogući izvoz tekstualnog sadržaja je zanimljiv, s obzirom na to da je objavljeno da Fejsbuk razvija konkurentnu biltensku platformu već poznatoj platformi Substack. Cilj društvene mreže jeda iskoristi sve veći zamah u razvoju industrije e-novina. Naime, u poslednje vreme, veliki broj vrhunskih pisaca napušta veće publikacije da bi se direktno povezali sa svojom publikom, putem plaćenih biltena. Društvena mreža Tviter je, takođe, priključila biltensku platformu, Revue, imajući na umu isti cilj. Iako Fejsbuk nije objavila da li će njen predstojeći proizvod biti uključen u danas najavljenu proceduru izvoza podataka, ipak je stvorila efikasnu zaštitu od bilo kakvih tvrdnji da ne poštuje zakon o konkurenciji, ako i kada pokrene novu uslugu.

Današnji dodatak deo je većeg Fejsbukovog Projekta prenosa podataka, koji predstavlja saradnju tehnoloških giganata pokrenutu da bi se korisnicima obezbedilo više načina za premeštanje sadržaja između usluga. Na primer, prošle godine je Fejsbuk dodala funkciju koja je korisnicima pružila mogućnost da izvezu svoje Fejsbuk fotografije i video-zapise u aplikaciju Google Photos, što je označilo saradnju dve kompanije. Korisnici sada takođe mogu izvoziti fotografije i video zapise na platforme Backblaze, Dropbox i Koofr. Pored vesti o najnovijoj funkciji, društvena mreža se založila za regulisanje procesa i mogućnosti prenosa podataka. Istakla je da bi trebalo da postoje zakoni koji određuju koji podaci bi trebalo da budu prenosivi i ko je odgovoran za zaštitu podataka nakon njihovog prenosa. Kompanija je, takođe, ukazala na predloge koje je prošle godine podnela Federalnoj trgovinskoj komisiji, kao i tehnološku dokumentaciju koja se bavi pitanjima zaštite privatnosti koja su izuzetno značajna u procesu razvoja alata za prenos podataka.

6334-korisnici-fejsbuka-sada-mogu-da-izvezu-svoje-objave-i-beleske-na-druge-platforme