Korisnici u Kini nezadovoljni zbog aplikacije koju je napravila policija

Neki korisnici tvrde da su morali da instaliraju policijsku aplikaciju pre nego što su dobili vakcinu protiv kovida-19. Nekoliko hiljada kineskih korisnika pohrlilo je u prodavnicu aplikacija kompanije „Epl“ da bi protestovalo protiv aplikacije za borbu protiv prevara koju je razvila policija, optužujući vladu da je primorala korisnike da preuzmu aplikaciju da bi mogla da prikuplja lične podatke. Lokalne vlasti promovišu aplikaciju, pod nazivom „Kineski centar za borbu protiv prevara“, otkako ju je prošlog meseca pokrenula jedinica za kriminalističke istrage kineske policije. Vlasti su saopštile da je napravljena da zaštiti ljude od prevara na internetu.

Iako je aplikacija na vrhu liste najviše preuzimanih besplatnih aplikacija u prodavnici iOS aplikacija u kontinentalnoj Kini, mnogi korisnici su se u komentarima i pregledima žalili da su, u stvari, bili primorani da je instaliraju. Prošle nedelje, jedan od korisnika je aplikaciju nazvao „proizvodom zloupotrebe moći“, dodajući da je dobio dozvolu da uđe u svoj stambeni kompleks u južnom gradu Šenženu tek onda kad je preuzeo aplikaciju.

Pre dve nedelje, jedan od korisnika je rekao da nije mogao da se vakciniše dok nije preuzeo aplikaciju i dodao da su svi potpuno zatečeni takvim nasilnim sprovođenjem zakona. Aplikacija je do utorka, pošto je pokrenuta u martu, dobila više od 7.000, uglavnom, negativnih kritika. Nekoliko korisnika kaže da su ih na instaliranje aplikacije primorali njihovi poslodavci, saobraćajni policajci, a neke čak nadležni u školama koje pohađaju njihova deca. Kinesko rukovodstvo sve više koristi velike podatke i digitalne platforme da bi upravljalo i kontrolisalo svoje građane. U 2019. godini, aplikacija koja pomaže korisnicima da nauče istaknute misli predsednika Si Đinpinga našla se na vrhu kineskih lista aplikacija, pošto je članovima Komunističke partije naređeno da je preuzmu.

Tokom pandemije kovida-19, ljudi u Kini morali su da dobiju onjaln „zdravstveni kod“, koji je povezan sa vladinim sistemima za praćenje, pre nego što su dobili dozvolu da budu na javnim mestima. Mnogi korisnici dobrovoljno pružaju lične podatke tim državnim platformama u zamenu za javne usluge, ali u nekim slučajevima vladina prinuda i zabrinutost zbog narušavanja privatnosti doveli su do nezadovoljstva. Nije sasvim jasno koliko puta su korisnici bili primorani da preuzmu aplikaciju za borbu protiv prevara. Kineska policija sprovodi akciju na nacionalnom nivou protiv prevara na internetu i na ostalim telekomunikacionim mrežama, što je kampanja koju je predsednik Si lično podržao prošle nedelje. Tokom proteklih mesec dana, zavodi za javnu bezbednost širom zemlje objavljivali su dodatne preporuke i proglase putem interneta ohrabrujući građane da instaliraju aplikaciju za koju kažu da je u stanju da otkrije sumnjive pozive, potvrdi identitet primalaca kada korisnici prebacuju novac putem interneta i skenira ceo telefon u potrazi za aplikacijama koje su namenjene prevarama.

Korisnici su dužni da unesu svoje ime i jedinstveni matični broj, kao i da skeniraju lice prilikom registracije za aplikaciju. Zvaničnici su, takođe, podsetili građane da treba da dozvole aplikaciji pristup svim njihovim fotografijama, tekstualnim porukama i kontaktima.

6327-korisnici-u-kini-nezadovoljni-zbog-aplikacije-koju-je-napravila-policija