Kursor upravljan mislima možda je lakše ostvariv nego što se mislilo

Istraživači na Univerzitetu Washington utvrdili su da kod učenja, već za nekoliko minuta, kursor, pomoću samih misli mozga počinje da se ponaša i pomera kao kod osnovnih motornih radnji.

Kada su naučnici na Univerzitetu Washington nedavno probili lobanje sedmoro ljudi sa teškom epilepsijom i postavili tanki sloj elektroda direktno na njihov mozak, bili su iznenađeni opaženom aktivnošću mozga. 

Dok su lekari proučavali neurološku aktivnost da bi istražili signale epileptičnih napada, drugi tim bioinženjera je istovremeno ispitivao kako je radio mozak sedmorice volontera dok su učili da pomeraju kursor samo pomoću misli. Pokazalo se da se za svega 10 minuta centar aktivnosti preneo iz prefrontalnog korteksa, što se vezuje za učenje novih veština, u područja vezana za automatske funkcije, kao što je mahanje rukom или šutiranje lopte.

Što istraživači budu bolje shvatali učešće mozga u učenju i savlađivanju takvih zadataka, to će bolji biti proizvedeni interfejs. I dok je trenutno upotrebljeni hardver, u najmanju ruku, užasno invazivan (uređaji koji se postavljaju na glavu umesto da se ugrade u mozak mnogo lošije snimaju neurološku aktivnost), ko zna kakve sve poveze za glavu treba još očekivati.

Izvor: CNET

2209-kursor-upravljan-mislima-mozda-je-lakse-ostvariv-nego-sto-se-mislilo