Linus Torvalds se ne brine da će „Majkrosoft“ preuzeti „Linuks“

Ne bi trebalo ni vi da budete zabrinuti. Svaka kompanija želi da upravlja „Linuksom“, ali nijedna ne može niti će ikada moći. Kad god se pojavi neka priča o kompanijama „Majkrosoft“ i „Linuks“, odmah se pojave i komentari kao što su, „Majkrosoft“ kupuje „Linuks“ i kontrolu nad kompanijom! или „Majkrosoft koristi istu taktiku da prigrli, proširi i uništi „Linuks“ или „Majkrosoft“ je samo vuk u jagnjećoj koži – uništiće „Linuks“. U stvarnosti se dešava sledeće: naravno da „Majkrosoft“ želi da zaradi od „Linuksa“ i tačno je da želi da proširi i kontroliše „Linuks“, ali znate šta? Svi to žele, ali nikom to neće poći za rukom. Na konferenciji Linux Plumbers , 2019. godine, razgovarali smo sa Linusom Torvaldsom i nekolicinom glavnih programera komponenata „Linuksovog“ operativnog sistema. Svi su se složili da kompanija „Majkrosoft“ želi da kontroliše „Linuks“, ali niko se od njih nije zabrinuo. Prvenstveno zbog toga što kompaniju „Linuks“, zbog njene prirode, a i zbog toga što je svoj kod licencirala kao otvoreni, ne može da kontroliše nijedna treća strana.

Torvalds je rekao: „Ponekad je cela ta hajka na Majkrosoft bila smešna, ali ne i danas. Danas su mnogo prijatniji. Razgovaram sa njihovim inženjerima na raznim konferencijama i primećujem da su se zaista promenili i da su srećniji. Da, zaista su srećni što mogu da rade na Linuksu. Zbog toga sam u potpunosti odustao od neprijateljskog stava prema „Majkrosoftu“.“

Ipak, to ne znači da je vuk promenio ćud. Naravno da se na sve strane čuje, To je ona ista kompanija, koja samo pokušava da kupi još malo vremena. Međutim, Torvlads na to odgovara: „Mislim da to nije slučaj. Naravno, napetost postoji, ali to je slučaj sa svakom kompanijom koja dođe u „Linuks“. Svaka od njih ima svoje ciljeve i svaka želi da uradi ono što je zamislila jer ima svoje razloge za to.“ Dakle, što se tiče kompanije „Majkrosoft“, vezana je za Linuks zbog svoj Azura i zbog svega drugog što u toj kompaniji treba fantastično da funkcioniše zahvaljujući Linuksu. Torvalds tvrdi da je to sve sasvim normalno jer, konačno, to je suština saradnje u zajednici.

Danas, veliki deo posla koji se obavlja u „Linuksu“ počinje od pružanja pomoći kompanijama. U popisu takvih kompanija, 2017. godine, bile su „Intel“, „Red Hat“, „Linaro“, „IBM“, „Samsung“, „SUSE“ i „Google“. Svakoj je bila potrebna neka pomoć i svaka je pokušala problem da reši sama. Te godine na Linuksu je radilo nekoliko volontera bez nadoknade, ali razvoj jezgra je velikim delom rezultat rada programera koji su bili zaposleni u raznim korporacijama.

I pored dokaza da „Majkrosoft“ radi na programskog kodu, Torvalds misli da je zanimljivo kako je kompanija od iznuđivanja licence za FAT sistem od dobavljača androida došla do toga da sve patente učini dostupnim. Torvalds misli da je to fantastično. Džejms Botomli, inženjer u kompaniji „IBM“ i jedan od glavnih programera linuksovog jezgra vidi kako „Majkrosoft“ prolazi kroz isti proces kao i druge kompanije koje podržavaju Linuks. „Jednostavno, kad jednom dođu u „Linuks“ ne mogu da rade na jezgru za potrebe samo svoje kompanije; mnoge od njih dođu sa svojim poslovnim stavovima jer misle da to mogu. Međutim, uvek ih moramo ubediti da, ako žele da naprave nešto u Linuksu, što će im pomoći u poslovanju, nema problema, ali sve mora da ide kroz otvoreni razvojni proces. Ako nekom drugom novo svojstvo bude od koristi, onda svi moraju da sarađuju da se to svojstvo razvije.

To, u suštini, znači da, ako „Majkrosoft“ želi da završi neki posao, mora da sarađuje sa svima. Botomli objašnjava: „Ono što vidite kao konačni rezultata i što izađe iz „Linuks fondacije“ pokreću velike kompanije. I uvek se bore oko toga koja će preuzeti koje svojstvo i kako će se sve rasporediti. Ipak, svaki razvoj koda mora se obavljati otvoreno i javno. Ako ga neko drugi iskoristi, svi zajedno rade na njegovom razvoju.“

Dakle, nije važno da li se „Majkrosoft“ nadmeće sa kompanijama „IBM“ или „ Red Hat“. Od programera se i dalje očekuje da rade zajedno na linuksovom jezgru prema sasvim otvorenom planu. Jednom rečju, kompanija „Majkrosoft“ je sigurno velika, ali nije veća od linuksove zajednice. Mnogi čak tvrde da je „Majkrosoft“ deo kompanije „Linuks“. Linuks pokreće više od polovine Azura baš kao i u slučaju „Amazona“ i AWS-a, što opet predstavlja distribuciju Linuksa. Niko se od glavnih ljudi u „Linuksu“ nije zabrinuo da će ih „Majkrosoft“ preuzeti. Naprotiv, Linuks predstavlja glavnu pokretačku snagu za skoro sve tehnološke kompanije, uključujući i „Majkrosoft“.

5528-linus-torvalds-se-ne-brine-da-ce-majkrosoft-preuzeti-linuks