„Majkrosoft“ bez dozvole instalira Office veb-aplikacije na neke računare

Još veću smetnju stvaraju nenajavljena ponovna pokretanja operativnog sistema Windows . Izgleda da kompanija Majkrosoft“ sprovodi neobičan eksperiment koji se sastoji u tome da automatski instalira progresivne veb-aplikacije verzije (engl. Progressive Web App (PWA )) programa Word , Excel , Outlook i PowerPoint bez dozvole korisnika, uz pomoć novog pregledača Edge u operativnom sistemu Windows 10. U svakom slučaju, takav postupak sam po sebi nije loš. Naime, većini korisnika može biti od velike koristi da dobije neki oblik besplatnog Office paketa. Međutim, prema izveštajima koji su do sada pristigli, eksperiment nije ograničen samo na korisnike koji su odlučili da testiraju nova svojstva operativnog sistema, a da ceo proces bude još gori, operativni sistem će ponovo pokrenuti vaš uređaj da bi primenio sve ispravke, ali prethodno neće tražiti vaš pristanak.

Microsoft Office PWA su veb-verzije programa Word , Excel , Outlook i PowerPoint kojima može da se pristupi pomoću veb-pregledača kao što su Edge или Chrome . Uobičajeno je da, ako korisnici žele da koriste neki od Office PWA programa, treba ručno da ih instaliraju, a aplikacije se zatim dodaju u Windows početni meni, gde im se lako može pristupiti. Međutim, nameće se mišljenje da „Majkrosoft“ eksperimentiše sa drugačijim pristupom. Tokom vikenda su brojni korisnici operativnog sistema Windows otkrili da su se Office veb-aplikacije instalirale na njihovim Windows 10 računarima, a da im niko prethodnog nije tražio dozvolu. „Primetili smo da su PWA instalirani na našim uređajima 11. oktobra i da je kompanija „Majkrosoft“ automatski kreirala namenske unose za Excel , Outlook , Word i PowerPoint u početnom meniju“, objašnjava jedan od korisnika.

Na osnovu dosad dostupnih informacija, izgleda da je ta funkcija deo eksperimenta povezana sa pregledačem Microsoft Edge (novija Chromium verzija, koja je prilično dobra). Ono što je mnogima privuklo pažnju jeste da se automatske instalacije tih Office progresivnih veb-aplikacija ne odvijaju samo na računarima korisnika koji su se prijavili za testiranje novih svojstava operativnog sistema i, samim tim, dali saglasnost za takve eksperimente. Štaviše, pojavljuju se mnogi izveštaji običnih Windows 10 korisnika koji su videli da su te prečice bez njihove dozvole dodate njihovom početnom meniju. Neki to nazivaju laganom verzijom gomile nepotrebnih programa (engl. bloatware) или besplatnim „Majkrosoftovim“ oglasima na računaru, što isto radi i „Gugl“ na Chrome book računarima za promociju Gugl dokumenata.

Pored toga što progresivne veb-aplikacije uopšte ne zauzimaju prostor na vašem disku, još je bolje to što bi dobijanje nekog oblika besplatnih Office alata na računaru moglo da bude zaista korisno, posebno za početnike koji mogu primetiti razliku pri laganoj upotrebi tih programa. Ako uporedimo ove verzije sa onim nabijenim Office alatima, koji uvek imaju probni period od trideset dana, mogli bismo čak i da kažemo da bi ovakav pristup mogao da nam se svidi. Uz to, baš kao i Gugl dokumenata, koji su, takođe, besplatni, Office Online programima uvek je moguće da se vrlo jednostavno pristupi pomoću veb-pregledača.

Pitamo se da li bi kompanija „Majkrosoft“ mogla na mnogo bolji način sve navedeno da obavi tako što bi sve to jednostavno predstavila kao laganu funkciju, a ne nenajavljeno prisiljavanje na ponovno pokretanje računara. S tim u vezi, kompanija „Epl“ je usavršila ažuriranja macOS softvera ponovnim pokretanjem računara, ali pri tom ne biste izgubili ništa od onog što ste pre toga počeli da radite. Posle instaliranja ažuriranja u okruženju macOS i ponovnog pokretanja računara, vraćate se na isto ono mesto gde ste bili (bez obzira na to kako se rad snima), dok će vas Windows posle toga obično dočekati uz praznu radnu površinu.

Samo još nešto. Uklanjanje Office PWA je sasvim jednostavno: pokrenite Control Panel i krećite se do Programs & Features или iz Settings za aplikacije, pokrenite Apps & Features. Tako ćete zauvek da uklonite progresivne veb-aplikacije Word , Excel , Outlook i PowerPoint .

6004-majkrosoft-bez-dozvole-instalira-xa-office-xa-veb-aplikacije-na-neke-racunare