Majkrosoft konačno povlači iz upotrebe Internet Explorer 2022. godine

Internet Explorer više neće dobijati podršku u junu 2022. godine. Izgleda da smo oduvek znali da će se kompanija jednog dana rešiti Internet Explorer -a, ali tek danas, 19. maja, saznali smo tačan datum. Kompanija „Majkrosoft“ konačno povlači Internet Explorer sledeće godine, posle više od 25 godina njegovog postojanja. Iako većina potrošača već godinama ne koristi stariji veb-pretraživač, kompanija je tek sad odlučila da potpuno ukine Internet Explorer 15. juna 2022. godine i u prvi plan postavi Microsoft Edge . Iz kompanije kažu da je budućnost Internet Explorer -a za Windows 10 u Microsoft Edge -u i da će aplikacija Internet Explorer 11 za računare biti povučena i više neće dobijati podršku od pomenutog datuma u određenim verzijama operativnog sistema Windows 10.

Iako će izdanje Dugoročni servisni kanal ( Long-Term Servicing Channel – LTSC) operativnog sistema Windows 10 i dalje uključivati Internet Explorer sledeće godine, sve potrošačke verzije će ukinuti podršku pregledaču. Iako kompanija nije u potpunosti objasnila koje će verzije obezbediti podršku vremešnom pretraživaču, sasvim je sigurno da Internet Explorer više neće biti u paketu sa Windows -om или u junu 2022. godine или ubrzo nakon toga.

Većini preduzeća alternativa će biti Microsoft Edge sa IE režimom. Kompanija je stvorila svoj IE režim za Edge pre nekoliko godina i omogućila je preduzećima da usvoje novi pretraživač zasnovan na Chromium -u za starije stare veb-lokacije koje su u širokoj upotrebi. IE režim podržava starije ActiveX kontrole i stare veb-lokacije, koje mnoga preduzeća i dalje koriste, što je prilično iznenađujuće. Kompanija obećava da će podržavati taj IE režim u Edge-u bar do 2029. godine.

Kraj Internet Explorer -a se već odavno nazire. Kompanija je prošle godine ukinula podršku za Internet Explorer 11 za veb-aplikaciju Microsoft Teams i planira da pretraživaču ukine pristup uslugama Microsoft 365 kasnije ove godine. Internet Explorer 11 više neće dobijati podršku, od 17. avgusta, za Majkrosoftove mrežne usluge, kao što su Office 365, OneDrive, Outlook i druge.
Kompanija, takođe, pokušava da spreči ljude da koriste Internet Explorer već više od pet godina. Microsoft Edge se prvi put pojavio 2015. godine i tada počeo da ukida Internet Explorer , a kompanija je tada označila Internet Explorer kao „rešenje za kompatibilnost“, a ne kao pregledač, i podstakla je preduzeća da prestanu da koriste vremešni pregledač u korist Edge-a i njegovog IE režima.

6381-majkrosoft-konacno-povlaci-iz-upotrebe-xa-internet-explorer-xa-2022-godine