„Majkrosoft“ krade podatke korisnika

Nekoliko korisnika pretraživača Chrome i Firefox nisu bili posebno srećni kad su otkrili da se novi pretraživač kompanije „Majkrosoft“ poslužio njihovim podacima. U nizu objava na društvenoj mreži Reddit pojavile su se vrlo uznemirujuće optužbe. Jedna od objava poticala je od korisnika koji je naveo da je programer i da je bio izuzetno uznemireni i besan kad je otkrio koliko je pretraživač napadan. Naročito mu se nisu dopali već dobro poznati trikovi korisničkog interfejsa, kako je naveo. Ipak, čim se programer i stručnjak nepovoljno izjasni o proizvodima kompanije „Majkrosoft“, onda imamo ozbiljan problem. U spomenutom slučaju, korisnici Reddit- a su tvrdili da kompanija nasilno nameće svoj pretraživač nespremnim korisnicima operativnog sistema Windows 10. Već pomenuti pobesneli programer je nastavio svoju priču. Naime, rekao je da ne postoji opcija da se otarasite prozora, da ne možete da zatvorite Edge ni klikom miša i da ne možete da pobegnete iz pomoćnog prozora. Jedino što možete da uradite da biste sprečili pojavljivanje pretraživača Edge je da ga „ubijete“ u menadžeru zadataka. Ipak, čak i onda ostaje zakačen na traci zadataka i naravno, ostaje ikonica Edge -a na radnoj površini. I ne samo to. Edge nekako uspeva da isključi vaš podrazumevani pretraživač, tako da sledeći put kad pokušate da otvorite neku stranicu na internetu pomoću prečice, moraćete ponovo da birate podrazumevani pretraživač. Očigledno, to znači da on uzima podatke iz ostalih pretraživača bez vaše dozvole, napisao je korisnik.

Pomislili biste da je „Majkrosoft“ bar malo poštenija kompanija od „Gugla“, koja je nedavno bila prilično besna jer je mislila da će se korisnici Gmail -a prebaciti na Edge . Nesrećni korisnik je nastavio svoju priču. Naime, kaže da nije dao dozvolu Edge -u da kopira njegove podatke iz pretraživača Chrome , odnosno, Firefox . Iako je pokušao da na sve moguće načine održi kakav-takav nivo zaštite privatnosti na operativnom sistemu Windows , kompanija je ipak, na kraju uspela da mu pokupi podatke pri čemu mu nije dala mogućnost izbora. Naravno, odmah je pozvao kompaniju i pitao da li se i zbog čega koristi takvim podmuklim metodama. Predstavnik za odnose sa javnošću mu je rekao da kompanija smatra da podaci pripadaju korisniku i da on ima pravo da odluči šta će s njima da uradi. Kao i dugi pretraživači, i Edge nudi ljudima mogućnost da uvezu podatke tokom instalacije. Dakle, uobičajena fraza o zaštiti prava korisnika i neprestano opravdanje „to rade i svi ostali“.

Ponuditi ljudima priliku je jedna stvar, ali ponuditi im priliku koju im je teško da odbiju neodoljivo podseća na nešto stariju i bezobrazniju kompaniju „Majkrosoft“. Kad smo se malo udubili u ceo problem, otkrili smo da moramo da budemo mnogo oprezniji u izboru metoda koji ćemo iskoristiti da bismo odbacili agresivni kompanijin pretraživač. Nije nam bilo dovoljno da prevučemo prstom na levu stranu ekrana. U suštini, možete izbrisati lične podatke pretraživanja koji su uvezeni, ako ste dovoljno strpljivi. Međutim, ako pokušate da prekinete funkciju Edge -a, recimo, suviše rano, na primer, ako za to iskoristite menadžer zadataka, može se desiti da ostanu još neki podaci. Slično tome, ako se iznervirate i zaustavite proces instalacije pre nego što se okonča, onda možete doživeti razna neprijatna iznenađenja koja su navedena u povezanim objavama na Reddit- u.

Postoji nešto još gore, mnogo ljudi je vezano za Windows , ali ne moraju da budu upoznati sa svim nijansama tog operativnog sistema. Veruju mu i sve što im je potrebno je da završe posao. Mnogi naši članovi porodice i prijatelji verovatno već koriste Edge kao svoj podrazumevani pretraživač i potpuno su nesvesni da su svi njihovi podaci uvezeni iz drugih pretraživača. Sve je to pomalo tužno i prilično neprijatno, ali, svakako, nešto što očekujete da će uraditi tehnološka kompanija. Ako misli da će uspeti da se izvuče iz toga bez odgovornosti, onda će tako i dalje postupati. Šteta je što se to dogodilo jer ako ste dobrovoljno preuzeli Edge , kao i mnogi drugi, uvideli ste da je zaista izuzetno dobar pretraživač. S druge strane, ako ste primetili da je preostalo još nekoliko vaših podataka jer se niste na  pravi način oslobodili Edge -a, onda biste mogli da budete doživotno besni na kompaniju. Mnogi su besni i zbog toga što ih „Majkrosoft“ neprestano podseća da preuzmu Edge iako su to već uradili. Možda ne bi trebalo da se ljutimo na kompanije već na ljude koji rade za njih.

5886-majkrosoft-krade-podatke-korisnika