„Majkrosoft“ ponovo otvara predstavništva krajem marta za hibridni način rada

Kompanija je odlučila da 29. marta počne da odobrava nekim od svojih zaposlenih da se vrate u kancelarije. Prvo će se otvoriti predstavništva u Redmondu i Sijetlu u državi Vašington. Softverski gigant je na početku epidemije, pre godinu dana, savetovao svoje zaposlene da rade od kuće, tako da su kompanijine glavne kancelarije od tada zatvorene. Sve to će se promeniti krajem marta, preciznije 29. marta, kada će predstavništva u Redmondu i Sijetlu biti samo delimično otvorena. Trenutno, kompanija ima svoje podružnice u 21 državi u svetu, koje su prema svojim mogućnostima imale odobrenje da dozvole svojim radnicima da dođu u kancelarije, što je bilo oko 20 procenata celokupnog broja zaposlenih u kompaniji. Od kraja marta, takvu mogućnost će dobiti i zaposleni u Redmondu i okolnim kampusima.

Iz kompanije kažu da su odlučili da predstavništva postepeno otvaraju kako bi ispoštovali ograničenja koja su na snazi u državi Vašington što se tiče okupljanja ljudi u zatvorenom. Kompanija smatra da je sada u mogućnosti da pozove određeni broj radnika da se vrate u kancelarije, a da pri tom ne krši utvrđene mere. Pošto se pažljivo prati razvoj situacije u okruženju u vezi sa pandemijom, zaposleni u Redmondu i obližnjim kampusima mogu da se vrate u kancelarije ako to žele или da nastave sa radom na daljinu, ali imaju i mogućnost da se opredele za hibridni model, dakle, da nekoliko dana rade od kuće, a nekoliko dana dolaze na posao.

To je početak otvaranja kancelarija „Majkrosofta“. Inače, cela procedura je podeljena na šest faza. Ova, koja je trenutno počela, je četvrta, koja se zove, delimično otvaranje i omogućava određenom broju zaposlenih da se vrate na posao. U petoj fazi, kancelarije se potpuno otvaraju, ali uz sprovođenje određenih ograničenja, dok šesta faza obuhvata potpuno otvaranje bez bilo kakvih ograničenja.

Šest faza procedure zatvaranja, odnosno otvaranja kancelarija u „Majkrosoftu“ izgledaju ovako:

  • Prva faza – potpuno zatvorene kancelarije
  • Druga faza – obavezni rad od kuće
  • Treća faza – preporučuje se rad od kuće
  • Četvrta faza – delimično otvaranje kancelarija
  • Peta faza – potpuno otvaranje kancelarija uz sprovođenje obaveznih ograničenja
  • Šesta faza – potpuno otvaranje kancelarija bez ograničenja

Dok delimično otvara kancelarija, kompanija se usredsređuje na hibridni način poslovanja jer predviđa da će i dalje postojati rad na daljinu i određena potreba za prilagođavanjem među radnicima, ne samo u „Majkrosoftu“, već i u drugim preduzećima. Kompanija je objavila i izveštaj koji obuhvata podatke i rezultate istraživanja o tome kako radnici i poslovanje reaguju na pandemiju.

Posle sprovedenog istraživanja među radnicima, kompanija je utvrdila da bi 73 procenta radnika želelo da nastavi sa kombinovanim, odnosno, hibridnim načinom rada. Razmatra se i mogućnost uvođenja standardnog rada od kuće tokom određenih dana u nedelji za sve zaposlene, a kompanija traži nove metode kako bi premostila jaz između rada na daljinu i rada u kancelariji. Zbog toga su u „Majkrosoftu“ okupili tim istraživača, inženjera i stručnjaka za nekretnine i uređenje prostora kako bi napravili prototip prostora za hibridne sastanke u Redmondu i u kampusima u Velikoj Britaniji. Tim se bavi različitim rasporedima i tehnologijama za održavanje sastanaka, kao što su veći broj ekrana, kamera, kao i nekoliko scenarija pomešane realnosti da bi uspostavili što je moguće efikasnije i inkluzivnije okruženje za hibridni način poslovanja.

Ceo postupak je još u početnoj fazi, ali kompanija pravi prototip dorađujući postojeće  tehnologiju da bi olakšala sastanke i rad na daljinu. Zbog toga unapređuje funkcionisanje aplikacije Teams kako bi premostila jaz koji postoji. U okviru tog koncepta, što je kompanija nagovestila tokom događaja Ignite, početkom ovog meseca, svi ekrani u vašem domu mogli bi da se pretvore u uređaje koji podržavaju aplikaciju Teams da bi radnici od kuće mogli da vide svoje kolege na poslu na velikom ekranu.

Iako još niko ne zna kada ćemo početi da živimo u novoj normalnosti, kompanija se prilagođava novom načinu rada, shvatajući da postoje još neke mogućnosti. Štaviše, iz kompanije kažu da im je poznato bar hiljadu različitih načina poslovanja, jer su zaposleni otkrili mnoge od njih radeći od kuće, ali naglašavaju da je sposobnost prilagođavanja, ipak, najvažnija.

6319-majkrosoft-ponovo-otvara-predstavnistva-krajem-marta-za-hibridni-nacin-rada