„Majkrosoft“ uvodi velike izmene u proces ažuriranja operativnog sistema

Operativni sistem Windows 10 ima veliki problem u instaliranju ispravki koji postaje ozbiljniji. Međutim, kompanija „Majkrosoft“ je preduzela odlučne mere da proces ažuriranja promeni na najbolji mogući način. Potpredsednik kompanije Majk Fortin je u svom blogu objavio da operativni sistem više neće imati ono najomraženije svojstvo, a to je da surovom silom primorava svoje korisnike da instaliraju najnovije ispravke. Tako će korisničino iskustvo biti unapređeno većom kontrolom, višim kvalitetom i istaknutom transparentnošću. „Sa zadovoljstvom možemo da saopštimo da smo uveli značajne promene u proces ažuriranja operativnog sistema Windows, promene koje će unaprediti korisničko iskustvo, dati našim korisnicima veću kontrolu nad instaliranjem ispravki i podići kvalitet procesa ažuriranja“, objašnjava Fortin. „Dobili smo sasvim precizne povratne informacije od korisnika koji smatraju da je proces instaliranja ispravki suviše nasilan i da bi voleli da mogu bolje da kontrolišu taj proces.“

U praksi to znači da će korisnici moći da odluče kad će instalirati sledeće ispravke za operativni sistem Windows 10, (oznaka v1903) koje su planirane u maju. To znači da će svi korisnici moći da odlože instaliranje ispravki za više od mesec dana, što je od suštinske važnosti posebno ako nove ispravke izazivaju probleme, a to je do sad, nažalost, bilo uobičajeno. Od sad će kompanija poslati obaveštenje da su ispravke dostupne i da se, na osnovu podataka koje ima, preporučuje njihovo instaliranje, ali sam korisnik će odlučiti kad će pokrenuti proces instaliranja. Svi korisnici će moći da odluče da li će pokrenuti instalaciju odmah или će sačekati, ali ne duže od 35 dana.

Što je još bolje, odlaganje procesa ažuriranja može se primeniti i na manje i na veće ispravke. Što se tiče većih ispravki, korisnicima će biti objašnjeno koja su ažuriranja obuhvaćena trenutnim preuzimanjem, a koja odloženim. To je velika i važna novost jer se dešavalo da ispravke potpuno i trajno izbrišu lične podatke. Ima li još problema? Samo jedan. Fortin je naglasio da personalni računari kojima ističe rok trajanja neće moći da odlože instaliranje ispravki jer je, kako kaže, od presudne važnosti za bezbednost uređaja i zdravlje ekosistema da te starije mašine budu podržane i da dobijaju redovna mesečna ažuriranja. Ovo je samo izgovor jer loše ispravke utiču na rad starijih uređaja koji teže s njima izlaze na kraj. Postoje stavovi da bi kod starijih uređaja trebalo sačekati sa instaliranjem ispravki iz navedenog razloga.

Ipak, od kad je kompanija predstavila operativni sistem Windows 10, 2015. godine, nezaustavljive ispravke postale su i ostale najomraženije svojstvo, ali i najveći uzrok dugog života „sedmice“ među milionima korisnika iako joj se kraj opasno približio. Iako promena možda nije savršena, kompanija „Majkrosoft“ je napravila najveću, a mnogi kažu, i najvažniju izmenu u istoriji operativnog sistema Windows 10. Doduše, možda je kompanija malo zakasnila, ali za milione korisnika širom sveta to će biti ogromna promena.

5307-majkrosoft-uvodi-velike-izmene-u-proces-azuriranja-operativnog-sistema