Maksim Jakubets iza hakerskog napada na kompaniju Garmin

Vođa sajber-kriminalne organizacije povezan sa ozbiljnim hakerskim napadom na kompaniju „Garmin“ je haker koji ogroman novac troši na sportske automobile i, navodno, blisko je povezan sa ruskom vladom. Maksim Jakubets je navodni vođa, hakerske grupe Evil Corp . koja je, kako se navodi u izveštajima, prošle nedelje tvrdila da im je proizvođač pametnih satova najnovija žrtva. Ogranak grupe stacionirane u Moskvi stoji iza zlonamernog softvera WastedLocker koji je onesposobio „Garminovu“ platformu za praćenje fitnesa. Inače, platforma nije bila u funkciji cela četiri dana pre nego što je delimično obnovljena do ponedeljka ujutru, kako se navodi u izveštajima.

Iako je kompanija „Garmin“ potvrdila da je do prekida došlo zbog sajber-napada, neizvesno je da li je Jakubets lično odgovoran. Ipak, već odavno je poznato da koristi zlonamerni softver da bi ukrao bogatstvo firmama širom sveta, prema rečima američkih i britanskih zvaničnika koji žele da ga uhvate. Federalni istražni biro je prošle godine podneo nekoliko krivičnih prijava protiv Jakubetsa – koji je na mreži poznat pod pseudonimom aqua – zbog ključne uloge koje je odigrao u dva slučaja hakovanja u kojima su ciljane desetine žrtava pomoću finansijskog zlonamernog programa počevši od 2009. godine.

Jakubets i drugi koristili su zlonamerne programe kako bi ukrali bankarske informacije sa računara, a zatim preuzimali novac sa računa banaka, kompanija, opština i drugih ciljanih žrtava, navelo je američko Ministarstvo pravde u decembru. Hakeri su navodno ukrali otprilike 70 miliona dolara od žrtava u desetak država, pomoću svog zlonamernog softvera Zeus koji su počeli da koriste 2009. godine, saopštili su federalci. Drugi program poznat kao Dridex napravljen je da bi se pomoću njega ciljali klijenti u skoro 300 organizacija u više od 40 zemalja, prema britanskoj Nacionalnoj agenciji za kriminal, koja je optužila grupu Evil Corp. za nanošenje štete koja se meri „stotinama miliona“ britanskih funti.

Jakubets, takođe, ima navodne veze sa Kremljem – radio je za Rusku federalnu službu bezbednosti od 2017. godine i naredne godine je tražio dozvolu od obaveštajne agencije da bi radio sa ruskim tajnim podacima, rekli su američki zvaničnici u decembru. Američki Stejt department raspisao je nagradu od pet miliona dolara za informacije koje vode ka hapšenju Jakubetsa, ali ga status međunarodnog begunca navodno nije sprečio da živi lagodno i veoma luksuzno. Jakubets poseduje automobil marke lamborgini napravljen prema njegovim zahtevima obojen kamuflažnim uzorkom i sa personalizovanom registarskom tablicom na kojoj piše lopov, navode britanske vlasti, koje su objavile video-snimke automobila sličnog izgleda koji pravi vratolomije na parkingu.

Jakubets je, takođe, navodno potrošio više od 300.000 dolara na ekstravagantno venčanje sa preduzetnicom po imenu Aljona Benderskaja. Jakubetsovo lice se ne vidi na slikama sa raskošnog venčanja 2017. godine u luksuznom golf klubu u blizini Moskve, u kome je nastupao ruski pevač Leonida Agutin, navodi se u izveštaju Radio slobodne Evrope. Ruska firma za planiranje venčanja pod nazivom Karamel, koja je pripremila događaj, navodno je na svojoj veb-stranici objavila kako je par zamislio da bi venčanje trebalo da izgleda. Dok je mlada smatrala da bi svečana ceremonija trebalo da bude klasična i romantična, Jakubets je istakao da bi trebalo da bude moderna i tehnološki napredna.

5908-maksim-jakubets-iza-hakerskog-napada-na-kompaniju-garmin