Microsoft Edge или Brave? Који бисте веб-прегледач изабрали?

Brave и Microsoft Edge су два најпопуларнија веб-прегледача, али који је бољи?

Избор веб-прегледача није лак задатак. Скоро сваки прегледач нуди неку јединствену функцију која вас натера да још једном размислите који прегледач ћете изабрати као подразумевани.

Цео ваш подухват се додатно компликује кад треба да изаберете између два популарна прегледача, као што су Microsoft Edge иBrave.

Овде ћемо погледати неке кључне разлике између та два у домену безбедности, брзине и изузетног корисничког искуства да бисмо вам помогли да изаберете подразумевани прегледач.

Кориснички интерфејс

И Microsoft Edge и Brave пружају прилагођено корисничко искуство пошто су засновани на Chromium-у.

Microsoftov Edge се испоручује са различитим функцијама (првенствено за оперативни систем Windows), због чега вам се може учинити да је кориснички интерфејс натрпан. Све у свему, корисничко искуство у Edge-у је сасвим задовољавајуће.

Браве има циљ да понуди прочишћен кориснички интерфејс у поређењу са Edge-ом. Можда је врло сличан Google Chrome-у, али Brave вам ипак нуди нешто ново.

Дакле, све зависи од тога шта вам се више свиђа и шта вам је удобније. Ако желите чист кориснички интерфејс, Браве добија предност. Ако желите функционалније (или јединствено) корисничко искуство, Microsoft Edge може бити добар избор.
Углавном, добијате сличан ниво опција прилагођавања. Међутим, Edge нуди већи избор подразумеваних тема које можете лако да примените на прегледач.

Ако се одлучите за Brave, мораћете да се ослоните на теме доступне у веб-продавници Chrome.

Microsoft Edge и Brave: безбедносне функције

Пре свега, Brave је популаран због својих функција усмерених на приватност и безбедност. Међутим, Mircosoft Edge је додао многа побољшања како би унапредио споменуте аспекте.

Microsoft Edge вам омогућава да блокирате програме за праћење и омогућите специјалну заштиту прегледања при чему проверавате да ли постоје непоуздане и злонамерне веб-странице. Иако функција блокирања програма за праћење можда није тако ефикасна као код Браве-а, Microsoft Edge вам даје још неколико додатних функција.

На пример, Edge се добро интегрише са безбедносним функцијама Windowsa и нуди могућност коришћења безбедне DNS услуге. Поред тога, можете да блокирате преузимање нежељених апликација и омогућите проверу уноса са тастатуре.

Када је у питању Brave, он вам нуди добре функције за блокирање програма за праћење и побољшање ваше приватности на мрежи.

Brave-ова функција против таквих програма је агресивнија него код Microsoft Edge-а. Дакле, ако желите боље функције блокирања ради заштите приватности, Brave је боља опција.

Браве нуди и напредна подешавања, као што су могућност промене WebRTC политике руковања IP-ом, омогућавање и онемогућавање Google push порука и опцију безбедносне провере. У ствари,

Brave је такође познат по увођењу неких водећих безбедносних функција за прегледаче.

Ако вам ни то није довољно, напомињемо вам да добијате могућност да успоставите Тор везу директно преко Brave-а да бисте анонимно претраживали веб. Имајте на уму бисте могли да користите Тор прегледач за потпуно приватно веб-искуство.

IPFS подршка

Иако многи често не користе IPFS, напоменућемо да је то децентрализовани протокол који помаже да се заобиђе цензура. Можете лако да делите датотеке приватно користећи IPFS протокол без бриге о било каквим ограничењима, а Brave прегледач нуди уграђену подршку за то. Због тога у великој мери Brave постаје све популарнији међу многим онлајн корисницима.

Иако можете да користите IPFS проширење за Chrome да бисте омогућили подршку у Microsoft Edge-у, он га не садржи као подразумевану подршку.

Подршка за синхронизацију

Microsoft Edge вам омогућава да се пријавите користећи свој Microsoft налог или било који налог који вам је додељен на послу или школи да бисте синхронизовали сва подешавања и податке прегледања.

Када је у питању Brave, он не нуди синхронизацију засновану на облаку која се може повезати са налогом. Уместо тога, покушава да заштити ваше податке и документе тако што вам омогућава синхронизацију само помоћу кода за синхронизацију са другог уређаја. Другим речима, не можете да синхронизујете прегледач на било којој другој платформи осим ако немате приступ неком од својих система који већ користи Brave.

Неким корисницима то можда не изгледа удобно, али потенцијално је безбедан начин за синхронизацију података.

Дакле, ако вам је потребна функција синхронизације заснована на облаку за једноставну употребу и немате проблема са повезивањем података прегледања са Microsoft налогом, Edge би требало да буде препорука.

Избор Brave-а као жељеног веб-прегледача не би требало да представља проблем ако можете да пређете преко ситних непријатности са Brave-овом функцијом синхронизације и дате приоритет приватности.

Перформансе Microsoft Edge-а и Brave-а

Браве одржава анимацију на минимуму, као и кориснички интерфејс, што доводи до бржег корисничког искуства.

Браве би требало да буде фантастичан избор ако желите брзо прегледања уз ефикасно коришћење ресурса. Microsoft Edge, са своје стране, такође, нуди одлично искуство.

Наравно, није лако практично уочити разлику у перформансама, али са сигурношћу се може рећи да се оба прегледача могу похвалити најбољим перформансама.

Међутим, Edge се труди да обезбеди опције које вам омогућавају да прилагодите перформансе прегледача помоћу режима ефикасности (да бисте трошили мање ресурса) и уз коришћење успаваних картица (картице мирују ако су неактивне).

Подршка за више платформи

Ако бирате подразумевани прегледач, увек је добро проверити да ли је доступан на свим платформама које користите.

У овом случају, оба прегледача су доступна за Windows, macOS (Intel и ARM) и Linux. Такође подржавају Android и iOS мобилне уређаје.

Додатне функције

Ако користите Windows као примарни оперативни систем и имате Microsoft налог, Microsoft Edge може бити згодна опција.

На пример, можда ће вам бити згодно да приступите функцији Family Safety, која вам омогућава да пратите активности прегледања ваше деце и спречите их да приступе опасним и штетним веб-страницама.

Brave, с друге стране, не нуди такву функцију. Код њега можете да пронађете крипто-новчаник и неке друге узбудљиве опције. Ипак, вреди их истражити ако мислите да ће вам користити.

Microsoft Edge или Brave: који вам више одговара?

Има смисла изабрати Microsoft Edge као подразумевани прегледач ако користите Windows као примарну платформу. С обзиром на то да добијате много додатних функција и добро корисничко искуство, Edge би требало да буде добар избор.

Ако више волите чисто и једноставно корисничко искуство са функцијама усмереним ка приватности, онда је Brave бољи.

Оба прегледача додају све више функција како би вам побољшали искуство прегледања веба. Ако још увек нисте сигурни, требало би да испробате оба да бисте сами могли да одлучите.

6650-xa-microsoft-edge-xa-ili-xa-brave-xa-koji-biste-veb-pregledac-izabrali