Mladim ljudima rastu rogovi od mobilnih telefona

Moramo priznati da je vest prilično zastrašujuća. Naučnici sa Univerziteta Sanšajn koust u Kvinslendu u Australiji pronašli su dokaze da česta upotreba mobilnih uređaja može u osnovi da nam izmeni fizionomiju. Preciznije rečeno, primetili su da se kod mlađih osoba (onih koji danas najviše koriste mobilne uređaje) pojavljuju koštane izrasline koje neodoljivo podsećaju na rogove. Dobra vest je, ako je uopšte ovde ima, da nećemo uskoro ugledati generacije dece koje liče na triceratopse kojima iz glave izbijaju rogovi. Loša vest je da se ove koštane izrasline pojavljuju na zadnjem delu lobanje.

Objasnićemo šta se događa. Ljudi koji često koriste mobilne uređaje povijaju glavu unapred da bi proverili da li su dobili neku poruku или jednostavno čitali tekst sa ekrana. Pri takvom položaju glave, njena težina se sa kičme premešta na mišiće koji se nalaze na zadnjem delu lobanje, što dovodi do toga da kosti rastu u tetivama i ligamentima zbog čega koštane izrasline u obliku rogova rastu iz osnove lobanje.

Otkrića do kojih su istraživači došli izazivaju zabrinutost za zdravlje mišićnog i koštanog sistema kod mlade populacije, što bi trebalo da podstakne sprovođenje prevencije i intervencije kroz određene vežbe i ukazivanje na pravilno držanje tela i glave. Inače, izveštaj studije je objavljen pre godinu dana, ali nedavno je izazvao novo interesovanje. U studiji se navodi da su istraživači pregledali 1.200 rentgenskih snimaka napravljenih u Kvinslendu i da su obuhvatili različite starosne kategorije. Na jednoj trećini snimaka jasno su se videle koštane izrasline, a njihova učestalost se smanjivala sa povećanjem starosti ispitanika. Izrasline su bile veće i uočljivije kod mlađih ispitanika.

O štetnom uticaju mobilnih telefona na ljudsko zdravlje govorilo se i pre, a i dalje čujemo mnoge kritike, međutim, ovo je prvi put da se govori o adaptaciji ljudskog tela na tehnologiju koja se svakodnevno koristi. „U našoj studiji smo postavili izuzetno značajno pitanje o tome šta budućnost nosi mladoj populaciji kad je razvoj degenerativnih procesa očigledan u vrlo ranim etapama njihovog života“, navodi se u izveštaju. Da li ste zabrinuti zbog uticaja koji telefoni imaju na vaše telo? Glavni autor studije vam predlaže da polako pređete rukom preko donjeg zadnjeg dela lobanje i ako vam je tamo izrastao rog, sigurno ćete ga napipati.

5406-mladim-ljudima-rastu-rogovi-od-mobilnih-telefona