Može li Facebook da reši problem nasilnih video sadržaja?

Zbog sve većeg broja nasilnih video sadržaja koji se pojavljuju na Facebook- u, društvena mreža je primorana, pod pritiskom javnosti, da preduzme određene mere. Dva dana pre Zukebergovog godišnjeg govora, jedan čovek je podelio video sadržaj u kome ubija starijeg stanovnika Klivlenda. Nekoliko minuta posle toga j,e koristeći servis društvene mreže za reprodukovanje uživo, priznao zločin, da bi, sat pre Zukebergovog govora, policija izdala obaveštenje da je ubica sebi oduzeo život. Kompanija Facebook je obećala da će proveriti sve alatke koje se koriste da bi se takvi video sadržaji označili, kao i da će razviti veštačku inteligenciju koja će pokušati da spreči širenje takvih video sadržaja.

Izgleda da su promene, ipak, prilično usporene. Manje od dve nedelje kasnije, Tajlanđanin je iskoristio isti servis za reprodukovanje uživo da bi prikazao kako ubija svoju kćerku, a posle i sebe. Video je mogao da se vidi na društvenoj mreži ceo dan pre nego što je uklonjen. Ne samo ova dva, već i mnogi drugi nemili događaji koji se su pojavili na istom servisu, pokazuju da društvena mreža ne može u potpunosti da ga kontroliše. Facebook ima skoro dve milijarde korisnika mesečno, što znači da skoro dve milijarde ljudi može da pritisne dugme, snimi bilo kakav događaj kamerom mobilnog telefona i reprodukuje snimak koji svi mogu da vide.

Zbog takvog ogromnog prenosa video podataka uživo, potpuno ih je nemoguće kontrolisati. Iako Twitter i YouTube imaju slične probleme, kompanija Facebook je prva na udaru zbog najveće baze korisnika. Međutim, svima je jasno da, bez obzira na unapređenje kontrole video sadržaja i unapređenje veštačke inteligencije koja bi nadgledala sve što se objavljuje, uvek će se neki video sadržaj provući.

4316-moze-li-xa-facebook-xa-da-resi-problem-nasilnih-video-sadrzaja