Mozilla odlaže blokiranje „kolačića“

Mozilla odlaže bloking , blokiranje kolačića drugih dobavljača u Beta verziji Firefox-a 22, „kako bi prikupili i analizirali podatke o efektima blokiranja nekih kolačića drugih dobavljača“. Ova neprofitna organizacija, međutim, ne ublažava svoj stav o zaštiti privatnosti i prvenstvu interesa korisnika, kaže Brendan Eich , izvršni direktor u Mozilli i stariji podpredsednik inženjerstva, u svom blogu u četvrtak.  

Mozilla testira zakrpu Džonatana Majera ( Jonathan Mayer ), diplomiranog studenta računarskih nauka i prava na univerzitetu Stanford University i онлајн aktiviste za zaštitu privatnosti . Kao i u Appleovom pretraživaču Safari , dozvoliće se kolačići sa veb sajtova koje je korisnik već posećivao, a blokiraće se kolačići sa sajtova koji još nisu posećivani.

Prethodna verzija ovog pretraživača, po imenu Firefox Aurora , izdata je petog aprila i dozvoljava samo kolačiće sa sajtova koji su prethodno posećivani.

Zakrpa je preneta u verziju Beta koja se priprema kao Firefox 22, ali nije uključena. U verziji Aurora ostaje i dalje uključena.

„Zakrpa kakva je sada mora još da se dorađuje,“ kaže Eich i obećava nove informacije za šest nedelja.

Izvor: IT NEWS

2167-mozilla-odlaze-blokiranje-kolacica