Mreža 5G promeniće vam život na 5 načina

Mreža 5G je još u povoju, a preskupi pametni telefoni opremljeni da prihvate bežičnu mrežu nove generacije počinju da preplavljuju tržište. Trenutno je mreža 5G dostupna u nekoliko gradova i iako njena brzina obećava, izgleda da će proći izvesno vreme dok ne počne da pokriva veći deo korisnika. Čim Sjedinjene Države budu u potpunosti opremljene mrežom nove generacije, pametnih telefona koji odmah mogu da preuzmu filmove sa interneta biće na svakom koraku. Međutim, mreža 5G imaće mnogo veći uticaj na vaš život od bržeg telefona u vašem džepu (mada ste, pretpostavljam, najsrećniji baš zbog toga). Prvenstveno će zameniti kućni kablovski internet i tako smanjiti jaz između gradskih i seoskih područja što se tiče brzine i raspoloživosti interneta; pružiće učenicima dodatna nastavna sredstva; unaprediće zdravstvenu zaštitu; učiniće ulice bezbednijim uvođenjem autonomnih vozila i konačno, uvešće nas u proširenu stvarnost.

5G u vašoj kući: ubica kablovskog interneta

Nova mreža neće ubrzati samo vaš telefon. Teorijski, kućni internet će postati brži ako bežična mreža 5G zameni kablovski internet. Umesto da kablovskoj kompaniji plaćate da vam razvuče kablove i poveže vas na internet, moći ćete da instalirate antenu koja će slati 5G pravo u vaš dom sa mobilne bazne stanice. Za seoska područja, gde je postavljanje kablova izuzetno skupo, hvatanje signala 5G sa postojeće stanice biće mnogo jeftinije.

Kompanije kao što su „Verizon“ i „AT&T“ već su počele da se bave kućnim 5G internetom i iako je još suviše rano za pretpostavke, možemo reći da će dodatna konkurencija verovatno smanjiti račune korisnicima kablovskog interneta, koji i dalje nemaju neki drugi izbor. Kućna 5G mreža će unaprediti pristup internetu ljudima koji žive van gradskih područja gde su kablovske veze slabe, a ni mobilna povezanost nije ništa bolja.

5G kod vas: Naočare za proširenu stvarnost

Stručnjaci predviđaju da će uvođenje mreže 5G dovesti do novog doba proširene stvarnosti. Učiniće uređaje koje moramo da nosimo zajedno sa naočarima za proširenu stvarnost lakšim i tanjim, kao što su naočare Gugl glas, koje će imati sopstvenu 5G vezu. Trenutno, naočare za proširenu stvarnost moraju biti povezane sa računarom – preko bežične mreže или fizički povezane sa stonim računarom, a ponekad sa prenosivim računarom koji je recimo prikačen za pojas. HoloLens 2 kompanije „Majkrosoft“ imaju integrisan računar, ali glomazne su. Kad bude uvedena 5G mreža problemi sa povezivanjem će nestati, a one će biti dovoljno lake i udobne da ih možete nositi ceo dan. Generacije su odrastale i čitale uputstva za rukovanje uređajima. Današnje generacije uputstva za rukovanje traže na Jutjubu, a sledeće će da stave naočare za proširenu stvarnost i kažu: „Aleksa, pokaži mi uputstva.“

5G u učionici: Let preko Velikog kineskog zida

Veće brzine i kraće vreme odziva mreže 5G uz pomoć proširene stvarnosti i virtuelne realnosti promeniće učionice. Scenario u kome će obrazovanje uz pomoć 5G tehnologije biti mnogo pristupačnije: Dete sedi u učionici četiri sata. Počinje prezentacija o Kini, naravno u programu PowerPoint, što predstavlja dobro okruženje. Drugo dete u učionici, pošto je dobilo uputstva od učiteljice, stavlja naočare za virtuelnu realnost i gleda video zapis u kome prelazi preko Velikog kineskog zida. Naravno, iskustva su sasvim drugačija.

Kompanija „Verizon“ je početkom godine podelila 1 milion dolara na deset grupa učenika koji su pronašli način kako da iskoriste mrežu 5G u učionici. Neke od pobedničkih ideja obuhvatile su iskustvo u svemiru pomoću virtuelne stvarnosti, igricu u domenu pomešane realnosti koja pomaže deci oboleloj od autizma da nauče društvene odnose i još jednu aplikaciju koja oživljava fiziku.

5G u bolnicama: Hologramske operacije i još mnogo više

Ne samo da mreža 5G može da pomogne đacima da bolje ovladaju školskim predmetima, ona u kombinaciji sa proširenom stvarnošću može da omogući lekarima da nauče i usavrše određene procedure. U maju je kompanija „Medivis“ dobila odobrenje za platformu zasnovanu na proširenoj stvarnosti pod nazivom Surgical AR koja će voditi hirurge kroz procedure pomoću holograma koji će biti postavljen na pacijenta. Pošto će mreža 5G značajno smanjiti vreme odziva, hirurzi će moći da koriste proširenu stvarnost u realnom vremenu dok obavljaju zahvate na pacijentima. Tako će biti smanjena mogućnost greške i unapređen postoperativni period. I ne samo to. Hirurzi će moći da obavljaju operacije daljinski upravljajući robotima.

Van operacione sale, 5G će moći da unapredi zdravstvenu negu. Kolumbija univerzitet koristi mrežu 5G kompanije „Verizon“ da bi na daljinu testirala proces rehabilitacije pacijenata koji su preživeli moždani udar i koristi slušalice zasnovane na virtuelnoj realnosti. Terapeuti na daljinu upravljaju pacijentima koji nose uređaje i kroz vežbe im poboljšavaju motoričke sposobnosti. I ne samo to, program je koristan jer analizira pojedinačne pacijente i određuje efikasnost vežbi.

5G u autonomnim vozilima: Bezbednija (i zabavnija) vožnja

Autonomna vozila su već testiraju na putevima, ali stručnjaci kažu da će ih mreža 5G učiniti bezbednijim i smanjiće zabrinutost zbog toga što dozvoljavamo računaru da vozi umesto nas. Naravno, to je i najzanimljivija i najuzbudljivija upotreba mreže 5G . Omogućiće povezivanje vozila, daće im mogućnost da se povežu na internet, prikazivaće filmove putnicima, ali dovešće i do veće bezbednosti tako što će omogućiti automobilima da komuniciraju sa ostalim vozilima, putnicima i infrastrukturom. Pored flote autonomnih vozila ne smemo zaboraviti autonomne letelice, odnosno, dronove koji će isporučivati pakete или učestvovati u spasilačkim misijama, a sve uz pomoć 5G . Vreme koje je dronu potrebno da primi uputstva i pošalje snimak zemljišta biće trenutno, zbog čega će misija biti mnogo preciznija, bez obzira na to da li treba da se isporuči paket kompanije „Amazon“ или treba pronaći i spasiti ljude.

U redu, sve je to lepo. A kad će se to desiti?

Ponekad nam se čini da se preteruje kad se govori o revolucionarnoj moći mreže 5G . Konačno, mnogi ne mogu da dobiju pristup mreži 5G , a o njoj se govori već godinama. Promene će se uskoro desiti. I neće biti postepene. Razlike između oblasti koje su pokrivene mrežom nove generacije i onih koje nisu videće se do kraja godine. Ali šta će se zaista desiti kad mreža 5G bude svuda? Imamo neke ideje, ali, verovatno, postoje i neke aplikacije koje mogu promeniti život, ali niko ih se još nije setio.

5412-mreza-xa-5g-xa-promenice-vam-zivot-na-5-nacina