Nadzorni odbor u Fejsbuku počinje s radom uoči američkih izbora

Dugo očekivani Nadzorni odbor u Fejsbuku potvrdio je da planira da počne s radom uoči izbora u Sjedinjenim Državama 3. novembra, pošto je kritikovan zbog očigledne neangažovanosti na zadacima koji su mu povereni. Odbor, koji je dobio nadimak Fejsbukov „Vrhovni sud“, pregledaće žalbe korisnika Fejsbuka i Instagrama koji se ne slažu sa odlukama o moderaciji sadržaja, kao što je uklanjanje objava или njihovog označavanja kao dezinformacija. Odbor će imati ovlašćenje da poništi odluke moderatora i rukovodilaca u Fejsbuku, uključujući i odluke izvršnog direktora Marka Zakerberga. Portparol nezavisnog Nadzornog odbora rekao je da očekuje da će početi sa radom sredinom или krajem oktobra. Trenutno se obavlja testiranje novopostavljenih tehničkih sistema koji će korisnicima omogućiti da se žale na odluke, a Odboru da pregleda prijavljene slučajeve. Pod pretpostavkom da se testiranja obave onako kako je planirano, očekuje se da će korisnici moći da podnesu žalbe već sredinom или krajem oktobra. Uspostavljanje temeljnog, principijelnog i globalno efikasnog procesa zahteva određeno vreme i zbog toga članovi Odbora ubrzano rade na pokretanju takvog procesa što je pre moguće, dodao je portparol.

Nadzorni odbor je rekao da očekuje da će biti potrebno najviše 90 dana da donese odluku o svakom pojedinačnom slučaju, kao i da će u tom vremenskom okviru društvena mreža postupiti u skladu sa obavljenom procenom. Što se tiče donošenja odluka u vreme pre, tokom i posle izbora, Odbor će biti spreman da razmatra sve slučajeve koje dobije bez obzira na to kojim se temama bave или da li su u njegovoj nadležnosti, ali suviše je rano da se govori o tome šta Odbor može или ne mora da razmotri. Sve će biti mnogo jasnije kad se počne s radom. Ne zna se ni da li će Fejsbuk Odboru poslati slučajeve o kojima treba ubrzano odlučivati u vreme zbora. Na društvenu mrežu neprestano se vrši pritisak da dokaže da je spremna da se izbori sa do sada najpolarizovanijim američkim izborima u novijoj istoriji, a stručnjaci su zabrinuti da neki korisnici platforme mogu da pokušaju da podstaknu nasilje.

Odbor će primati slučajeve putem sistema za upravljanje sadržajem koji je povezan sa platformama koje su u vlasništvu Fejsbuka. Posle toga, članovi Odbora razmatraju slučaj zajedno pre nego što donesu konačnu odluku o tome da li sadržaj treba da ostane nepromenjen. Društvena mreža je u novembru 2018. godine objavila da stvara nezavisni odbor i to ubrzo pošto je Njujork tajms objavio izveštaj u kome se detaljno navodi kako je kompanija izbegla i sa sebe skinula krivicu u javnom razgovoru o rešavanju ruskog mešanja u američku politiku i o drugim zloupotrebama društvene mreže. Tada je rečeno da su članovi Odbora predstavljaju globalno raznovrsnu grupu u kojoj se nalaze advokati, novinari, borci za ljudskih prava i drugi intelektualci. Govorilo se da imaju znanja, iskustva i stručnosti u oblastima kao što su digitalna prava, verske slobode, sukobljavanje prava, moderacija sadržaja, cenzura na internetu i građanska prava.

Među značajnim članovima su Alan Rasbridžer, bivši glavni urednik lista Gardijan i Andras Sajo, bivši sudija i potpredsednik Evropskog suda za ljudska prava. Nadzorni odbor bi mogao da pomogne Fejsbuku da izbegne optužbe za pristrasnost ako ukloni sadržaj koji se smatra problematičnim. Neki zakonodavci i konzervativci rekli su da Fejsbuk cenzuriše politički konzervativna gledišta, ali tu tvrdnju kompanija odbacuje. Fejsbuk se obavezala prošlog decembra da će finansirati Odbor sa 130 miliona dolara, što bi trebalo da pokrije operativne troškove tokom najmanje šest godina. Odbor će dobiti nadoknadu za svoje vreme, iako iznos koji će im biti plaćen nije objavljen u javnosti. Fejsbuk je u januaru objavila statute Odbora, jasno stavljajući do znanja da društvena mreža i dalje ima glavnu reč. Odluke Odbora ne moraju nužno stvoriti presedane koje Fejsbuk mora da prati u budućnosti, a Odbor ima ograničenu moć kada je reč o sadržaju o kome može da odlučuje.

Odbor je rekao da će svake godine objavljivati izveštaje o transparentnosti i nadgledati kako je Fejsbuk postupala sa njegovim preporukama. Portparol Fejsbuka je rekao da društvena mreža „pomaže“ članovima Nadzornog odbora da što pre počnu sa radom. Ta pomoć obuhvata završetak novog softverskog alata koji omogućava članovima siguran pristup i pregled informacija kao i obuku o standardima Fejsbuk zajednice i procesima razvoja njene politike.

5987-nadzorni-odbor-u-fejsbuku-pocinje-s-radom-uoci-americkih-izbora