Najjeftiniji računar na svetu

Sa cenom od svega 9 dolara, Chip je maleni računar koji je u stanju da pretražuje veb, uređuje dokumente i igra jednostavne igrice. A u rukama hakera или stvaralaca, Chip bi ubrzo mogao da se nađe u širokom spektru malih povezanih uređaja za koje je ključna prenosivost i niska cena. On je čak jeftiniji nego Raspberry Pi (35 dolara), koji je predstavljen 2012. Tim koji je napravio Chip je već ostvario svoj Kickstarter cilj od 50.000 dolara, jer je prikupio preko 697.000 dolara dok ovo pišemo, a preostalo im je još 26 dana za kampanju.  

1

Pošto je Chip tako mali i tako jeftin, njegove mogućnosti su mnogo manje nego što biste dobili sa naprednijim potrošačkim računarom. Moraćete da obezbedite svoj monitor, tastaturu i miša za povezivanje na Chip , na primer, a mnogi kupci će verovatno potrošiti još malo da bi nadogradili portove (dodatno se plaća ako hoćete HDMI konekciju) i druge periferne uređaje da bi doživljaj više ličio na ono što biste očekivali od računara za potrošače. 

Što se tiče softvera, Chip se isporučuje sa unapred instaliranim operativnim sistemom Linux , a sadrži i veliki broj programa.

2Tu je LibreOffice za uređivanje dokumenata i radnih listova, Google Chromium za pretraživanje veba, VLC Media Player za reprodukciju videa i zvučnih fajlova, i drugi programi za torentovanje, kodiranje i za uređivanje fotografija. Možete takođe da preuzimate dodatne programe i aplikacije pod uslovom da vam ne ponestane skladišnog prostora.

Sa procesorom od 1 Ghz , 512 MB RAM memorije i 4 GB za skladište, Chip ne može da izađe na kraj sa igrama sa teškom grafikom, ali moći ćete da igrate jednostavne klasične igre. Pošto Chip podržava Bluetooth , možete na računar takođe da priključite i kontroler za video igre. 

Chip nije za svakoga, ali zbog njegove male cene on predstavlja mogućnost skoro za svakoga. Ako ste navikli na Mac или Windows , prelazak na računar otvorenog koda može da predstavlja potresno, ali ipak izvodljivo prebacivanje.

4Za one koji žele da prave vlastite povezane uređaje, Chip sada predstavlja najjeftiniji način da se pokrenu te spravice, i nema sumnje da je to upravo publika kojoj je Chip zaista namenjen.

Planirano je da Chip počne da se isporučuje u decembru za sponzore, ali postoji mogućnost da se to promeni kada se kompletiraju proizvodni rokovi. 
Osnovni Chip od 9 dolara možete unapred da naručite kod Kickstartera.

3665-najjeftiniji-racunar-na-svetu