Najvažniji operativni sistem na svetu, Windows 95

Inženjer veteran kaže da Windows 95 nije tada bilo najbolje što je kompanija „Majkrosoft“ mogla da pruži, ali je najvažniji operativni sistem svih vremena. Pre nekoliko dana (24. avgusta), Windows 95 je napunio dvadeset i pet godina. Da bi se obeležio taj datum, nekadašnji inženjer kompanije „Majkrosoft“ Riko Mariani detaljno je opisao objavljivanje operativnog sistema u istorijskom kontekstu i objasnio zbog čega je najbolji operativni sistem ikada napravljen i pored toga što nije predstavljao najveći domet koji je kompanija tada mogla da dostigne. Mariani je radio na izradi Edge pregledača kompanije „Majkrosoft“ u operativnom sistemu Windows 10 i na Internet Explorer -u pre njega. Otišao je iz kompanije 2017. godine, posle skoro trideset godina, a trenutno je zaposlen kao softver inženjer u „Fejsbuku“, kako je navedeno u njegovom profilu na društvenoj mreži LinkedIn .

Windows 95 je bio izuzetan proizvod za to vreme, navodi nostalgično Mariani i opisuje ga kao „najvažniji operativni sistem u istoriji operativnih sistema“. To je prilično smela izjava s obzirom na to da Unix postoji već dvadeset godina, a Mac OS (operativni sistem kompanije „Epl“, takođe zasnovan na Unix-u) već deceniju. Prema Marianiju, Windows je bio nebrušeni dijamant koji je računarskoj industriji dao ono što joj je bilo potrebno u to vreme, s obzirom na ograničenja koja se tada postojala kako u hardveru, tako i u softveru. Industriji je obezbedio „splav koji je mogao da potraje nekoliko godina i da je bezbedno preveze na drugu stranu“, gde se nalazila razumna hardverska i softverska arhitekture koja je prevazilazila svet Windows -a 3.1 sa užasnim 16-bitnim univerzumom segmentovane arhitekture koga im je nametnuo 8086, kaže iskusni inženjer opisujući doba Intelovih mikroprocesora iz sedamdesetih godina prošlog veka. „Veći deo najvažnijeg softvera funkcionisao je bez zaštite memorije, u prostorima deljenih adresa. Čak su i najvažniji softveri, kao što su ključni drajveri za štampač i za disk radili u tom režimu, ’realnom režimu’ 8086“, rekao je.

„Najvažnije aplikacije grafičkog korisničkog interfejsa radile su u tom istom 16-bitnom režimu, u prostoru deljene memorije, sa kooperativnim rasporedom. Svaka aplikacija mogla je da obori ceo sistem, što se često i dešavalo. Ispravljanje grešaka u tom univerzumu bilo je užasno i uglavnom je za ceo postupak bila potrebna čarolija.“ Industrija personalnih računara tada je predstavljala „neprekidni haos“, ali je „Majkrosoft“ uspela da proda nekoliko miliona računara više od kompanije „Epl“, te 1995. godine. Prema mišljenju Marianija, najzanimljivije je to što Windows 95 nije bio najbolji operativni sistem koji je mogao biti objavljen u to vreme. Naravno, inženjeri u kompaniji nisu imali nameru da tržištu ponude proizvod koji ne zadovoljava standarde. „To nije bio najbolji operativni sistem koji je kompanija mogla da ponudi u to vreme, niti onaj koji je mogla da napravi u tom periodu“, kaže Mariani.

„Za to imamo nepobitan dokaz. Pogledajte Windows NT ako želite или razmotrite druge savremene operativne sisteme i razmislite: ’Da li je kompanija „Majkrosoft“ mogla da ih napravi da je dala sve od sebe u takvim nastojanjima?’ Mislim da je lako zaključiti da su mogla da se nađu čistija rešenja od Win95, ali nijedno od njih nije bilo nadohvat ruke.“ Umesto toga, ograničenja Windows -a 95 postojala su zbog toga što je morao da bude kompatibilan sa starim upravljačkim programima i DOS aplikacijama i da istovremeno podržava postojeće Windows 3.1 aplikacije. Kompanija je, takođe, morala da napravi platformu koja je omogućila da Win32 aplikacije budu kompatibilne sa Windows NT aplikacijama. Prema Marianiju, Windows 95 bio je splav koji je prenosio tehnologiju između tih svetova.

„ Windows 95 je u tome postigao neverovatan uspeh. Broj kompromisa i specijalnih slučajeva i prepreka bio je zapanjujući, ali uspeo je. Prvog dana po objavljivanju, prodato je preko milion, a u prvoj godini postojanja oko 40 miliona jedinica“, kaže Mariani.

5931-najvazniji-operativni-sistem-na-svetu-xa-windows-xa-95