Napukli ekrani bi uskoro mogli biti stvar prošlosti

Naučnici su slučajno otkrili staklo koje se samo popravlja! Setite se samo koliko puta vam je ispao mobilni telefon iz ruke или džepa. U tim trenucima, vaši verni mobilni pratioci nisu bili jedini koji su pretrpeli traumu. Odmah pošto su pali, uplašeno ste ih podigli i detaljno pregledali da biste pronašli neželjena oštećenja. Olakšanje koje ste osetili kad ste utvrdili da je telefon netaknut, verovatno, ne možete ni opisati. Međutim, ako ste videli da je ekran napukao na nekoliko mesta, našli ste se pred nedoumicom: da li možete da živite gledajući ružni ekran, pomalo svesni da biste mogli gadno da se posečete na staklo dok prstom prelazite preko ekrana, или možete li da date priličnu svotu novca za popravku. Inovativna istraživanja sprovedena u Japanu nagoveštavaju da bi takve tužne priče mogle da budu samo stvar prošlosti. Naime, naučnici su potpuno slučajno (bolje rečeno, greškom) pronašli polimer koji može sam da se popravi. Potrebna mu je samo sobna temperatura od 21 stepen Celzijusa i 30 sekundi blagog pritiska da bi se polomljeni deo ponovo sastavio.

„Visoka mehanička robusnost i sposobnost obnavljanja obično se međusobno isključuju“, navedeno je u članku. Navodi se, takođe, da takvi materijali već postoje, ali da im je u većini slučajeva potrebno zagrevanje na visokim temperaturama, oko 120oC, da bi se ponovo organizovale njihove unakrsne mreže što bi omogućilo popravljanje polomljenih delova. Iako je završni rad vodio profesor Takuzo Aida sa Univerziteta u Tokiju, originalno otkriće je napravio Ju Janagisava – diplomac koji se u to vreme bavio sasvim drugačijim procedurama. Dok je pokušavao da iskoristi polieter-tioureju kao lepak, Janagisava je otkrio da će se ivice zalepiti jedna za drugu kad se materijal iseče. Pošto je odmah shvatio potencijalne koristi svog otkrića, Janagisava je više puta ponovio eksperiment da bi bio siguran da nije u pitanju anomalija. „Nadam se da će staklo koje može samo da se popravi postati novi materijal prilagođen okolini jer nećemo morati da ga bacimo ako se polomi“, izjavio je Janagisava.

Ovo nije prvi put da su stručnjaci tržištu ponudili ekrane koji mogu sami da se poprave. Početkom godine, kompanija Motorola otkrila je patent koji predlaže upotrebu aplikacije za popravljanje napuklih ekrana tako što bi se toplota usmerila ka napuklim delovima. Iako je materijal koji stiže iz Japana drugačiji, ohrabruje činjenica da više grupa radi na ovom problemu. Možda je to samo sitnica, ali setite se samo nemilog slučaja sa početka.

4713-napukli-ekrani-bi-uskoro-mogli-biti-stvar-proslosti