NASA šalje Mars rover Curiosity na veliku vožnju

Nakon dve kratke vožnje četvrtog i sedmog jula, NASA šalje Mars rover Curiosity na vožnju koja bi mogla da potraje i godinu dana, do krajnjeg odredišta njegove misije – planine Mount Sharp.

Super rover na nuklearnu energiju prešao je 4. i 7. jula prve dve etape na trasi od približno deset kilometara do podnožja planine  Mount Sharp, krajnjeg cilja dvogodišnje istraživačke misije rovera Curiosity . 

Pre ovog putovanja, Curiosity je prešao tek oko pola kilometra od kad se spustio na površinu Marsa, avgusta 2012. Njegova najnovija vožnja biće jedna od najdužih koju je ikad neki rover izveo na Marsu. Prethodnik ovog rovera, Marsovski rover Opportunity izveo je do sada najdužu vožnju od 20 kilometara za koju mu je bilo potrebno 1.000 dana.

NASA izveštava da je nakon završetka istraživanja na sedimentu u području koje su naučnici nazvali Glenelg , četvrtog jula Curiosity prešao 18 metara u pravcu planine Mount Sharp . Zatim je sedmog jula, drugom kratkom vožnjom dodao još 40 metara na ukupan zbir.

Planina Mount Sharp , koja se nalazi u sredini kratera Gale gde se Curiosity spustio, posebno je zanimljiva za naučnike jer su na njoj vidljivi mnogi slojevi tla i kamena, kako tvrde na sajtu NASA . Curiosity neće da se penje na vrh Mount Sharp , nego treba da ispita što je moguće više geoloških slojeva da bi se ispitao istorijski razvoj okruženja na Marsu.

Tokom boravka u području Glenelg robotski rover je poslao dokaze o starom mokrom okruženju koje je moglo da podrži život na nivou mikroba. Tim jednim nalazom, Curiosity je već postigao svoj glavni naučni cilj.

U budućoj vožnji, najveća opasnost za Curiosity je da naiđe na dubok i mek pesak gde bi mogao da se zaglavi, kao što se desilo pre više od tri godine sa Marsovskim roverom Spirit , čime se završilo njegovih šest godina rada na površini Marsa.

Izvor: IT NEWS

2262-nasa-salje-mars-rover-curiosity-na-veliku-voznju