NASA – test sistema za upravljanje dronovima

Sistem kontrole vazdušnog saobraćaja za dronove razvijen u agenciji NASA napraviće veliki korak napred ove nedelje kada se čak 24 dronova vine u nebo sa lokacija širom SAD u prvom koordiniranom testu ove agencije. Nazvan UTM (unmanned aircraft system traffic management – sistem za upravljanje saobraćajem bespilotnih letilica), ova platforma se smatra ključnim sigurnosnim sistemom koji će omogućiti da veći broj dronova leti nebom i izbegava sudare u vazduhu sa pilotiranim avionima i drugim dronovima. On omogućava operaterima dronova da unesu plan leta i traže odobrenje za let. Sistem proverava da li je plan u konfliktu sa drugim planiranim letovima dronova i prihvata или odbacuje zahtev.

Ovonedeljni test će biti kontrolisan iz Istraživačkog centra NASA Ames u Silikonskoj dolini, gde se vrši veliki deo razvoja UTM- a. Ako vremenski uslovi dozvole, po četiri drona će poleteti iz svake od šest FAA (Federal Aviation Administration) oblasti za testiranje dronova na Aljasci, u Severnoj Dakota, Nevadi, Njujorku, Virdžiniji i Merilendu. Sajt u Teksasu će takođe učestvovati, ako vremenski uslovi dozvole.

Potreba za koordiniranim sistemom za upravljanje letovima dronova je istaknuta u nedelju, kada je pilot na letu British Airways -a prilikom pristupanja aerodromu Hitrou u blizini Londona prijavio sudar sa dronom. „Jedan od izazova je da se obezbedi da ljudi shvate šta je zakonito i šta je nezakonito. Poruka je , da ne lete blizu aerodroma или putanje leta, или preko prometnih mesta kao što su fudbalski i drugi stadioni. Tu postoji opasnost od krupnih incidenata“, rekao je glavni nadzornik Martin Hendi, šef komande avijacijske policije londonske policije.

Izvor: IT WORLD

4060-xa-nasa-xa-test-sistema-za-upravljanje-dronovima