Ne morate da plaćate dodatni prostor za skladištenje na Gmail nalogu

Svaki Google nalog podrazumevano ima 15 GB besplatnog skladišta u oblaku. Tokom godina, Gmail nalozi počinju da popunjavaju to skladište da biste u jednom trenutku morali da se zapitate da li treba da nadogradite svoj nalog na pretplatu na Google One. Problem može i tako da se reši. Ipak, sigurno ćemo vas obradovati ako vam kažemo da ne morate da plaćate za Google skladište u oblaku da biste dobili malo više neophodnog prostora. Umesto toga, s vremena na vreme, možete da pravite rezervne kopije Gmail prijemnog sandučeta. To će vam omogućiti da izbrišete poruke e-pošte i oslobodite prostor, a da pri tome, ne izgubite podatke niti da se opredelite za pretplatu na Google One.
Kako da lako upravljate Gmail skladištem
Ako vam ponestaje prostora za skladištenje na Gmail nalogu, ne morate da obrišete stare poruke koje biste možda želeli da sačuvate. Ako se pretplatite na Google One, imaćete od 100GB do 2TB dodatnog skladišnog prostora, u zavisnosti od opcije za koju se odlučite. Google One je pravi izbor ako koristite Google nalog da biste napravili rezervnu kopiju mnogobrojnih ličnih podataka. U tom slučaju, Gmail će zauzimati samo mali deo tog prostora.
To znači da ćete plaćati mesečno između 1,99 do 9,99 dolara da biste dobili dodatni prostor za skladištenje za Gmail. Međutim, ako u jednom trenutku odlučite da nećete više da plaćate prostor za skladištenje, i dalje ćete imati problem sa skladištenjem za Gmail.
Postoji i druga mogućnost, a to je da unapredite upravljanje Gmail nalogom. Ne morate brzo da ostanete bez prostora za skladištenje (Inbox Zero), ali postoje postupci koji će vam omogućiti da oslobodite mnogo prostora za skladištenje za Gmail, a da pri tome ne izgubite e-poruke koje želite da zadržite na nalogu.
Već smo objasnili kako da prođete kroz proces brzog brisanja svih e-poruka na vašem Gmail nalogu koje nikada nećete pročitati. To je neverovatno laka procedura koja bi trebalo da oslobodi dosta prostora za skladištenje, posebno ako već godinama imate Gmail nalog.
Kako da napravite rezervnu kopiju Gmail e-pošte
Postoji još jedan postupak koji će vam olakšati upravljanje prostorom za skladištenje u Gmail-u, a on obuhvata pravljenje rezervnih kopija e-poruka na računar, a zatim brisanje tih poruka sa Gmail naloga. Proceduru treba često da ponavljate da ne biste ponovo došli u situaciju da Gmail popuni prostor za skladištenje.
Primetićete i da je postupak pravljenja rezervne kopije Gmail-a, kojeg ćemo navesti u nastavku, koristan ako nekada odlučite da prekinete pretplatu na Google One. Postupak je koristan i ako želite da izbrišete ogroman broj e-poruka, kao što smo prethodno objasnili, ali zabrinuti ste jer mislite da ćete izgubiti važne poruke.
Prvo što treba da uradite je da preuzmete sve e-poruke sa Gmail naloga na drugi uređaj. Evo kako to radite:

 • Idite na Google, a zatim kliknite na ikonu svog profila.
 • Izaberite Manage your Google Account (Upravljajte svojim Google nalogom).
 • Izaberite Data & Privacy (Podaci i privatnost).
 • Potražite meni Download or delete your data (Preuzmi ili izbriši podatke).
 • Kliknite na Download your data (Preuzmi podatke) da biste izabrali šta želite da preuzmete.
 • Izaberite opciju Mail.
 • Sačekajte da vam Google kaže da je datoteka za izvoz spremna za preuzimanje.

Preuzimanje svih vaših Gmail e-poruka je samo prvi korak pravljenja rezervne kopije. Kad smo već kod toga, možda biste želeli da kopirate rezervnu kopiju koju Google pravi na više od jednog uređaja za skladištenje da biste sprečili slučajna brisanja ili probleme koji se javljaju ako dođe do kvara hardvera.
Štaviše, taj proces treba često da ponavljate. Ne zaboravite da obrišete e-poruke iz Gmail-a da biste oslobodili prostor za skladištenje.
Kako da čitate e-poštu iz rezervnih kopija Gmail-a
Rezervne kopije Gmail-a postoje kao .mbox datoteke, što može da predstavlja problem, jer takve datoteke ne možete da otvorite pomoću uobičajenih aplikacija na računaru. Dakle, čak i ako imate rezervnu kopiju Gmail-a, ona vam neće biti od velike koristi dok ne instalirate aplikaciju koja zaista može da otvori datoteke.
Mozilla Thunderbird je klijent e-pošte koji može da vam obavi zadatak. Moraćete da ga instalirate na računar, a zatim možete da koristite aplikaciju za čitanje rezervne kopije Gmail-a. Evo kako:

 • Kliknite na Account Settings (Podešavanja naloga) da biste pokrenuli proces.
 • Kliknite na Browse (Pregledaj) pored Local Directory (Lokalni direktorijum) da biste došli do .mbox datoteka sa Google-a.
 • Kliknite na opciju Select Folder (Izaberi fasciklu) da biste izabrali fasciklu u kojoj se nalazi rezervna kopija Gmail-a.
 • Ponovo pokrenite Thunderbird.

Kada to uradite, možete da pristupite e-porukama Gmail-a u Thunderbird-u. Treba da napomenemo da se te e-poruke čuvaju lokalno na vašem računaru. To znači da opterećuju lokalnu memoriju i možete lako da ih izgubite ako se nešto dogodi vašem Mac ili Windows računaru. Zbog toga bi trebalo da imate više rezervnih kopija.