Nedoumice industrije informacionih tehnologija

Nalazimo se pred Četvrtom industrijskom revolucijom koja predstavlja globalni prelazak na novi skup sistema i integraciju digitalnih i fizičkih tehnologija. Tehnološki napredak je brz i nezaustavljiv, znanje postaje dostupnije većem broju ljudi, a prikupljanje podataka je proces koji se neprestano odvija. Tokom proteklih godina, videli smo da informacione tehnologije imaju sve značajniju ulogu u podsticanju i ostvarivanju ljudske potrebe za inovacijama i digitalnom evolucijom. Sa novim tehnologijama kao što su veštačka inteligencija, internet stvari, skladištenje energije i kvantno računarstvo, budućnost sadrži još veće potencijale za napredak čovečanstva.

Informacione tehnologije ruše sve granice

Pošto su savremene tehnologije sveprisutne, uspele su da se ugrade u sve oblasti svakodnevnog života što je dovelo do toga da su se značajno približile i umešale u ono što zovemo lični podaci. Od povezanih društvenih mreža, preko kreditnih kompanija i banaka do vladinih agencija, svaka od tih organizacija održava bazu podataka ličnih podataka o svakom korisniku uz svesrdnu pomoć informacionih tehnologija.

Naravno, svi ti skupovi podataka su, uglavnom, dobro čuvani i obezbeđeni, ali i sami smo svesni da postoje slučajevi upada u podatke korisnika da bi se iskoristili za lične interese i profite. Setimo se samo najnovijeg slučaja sa kompanijama „ Facebook“ i „ Cambridge Analytica“, koja je osetljive podatke iskoristila za nameštanje izbora i druge manipulacije.

Mašinsko učenje je sledeća svemirska trka

Mašinska inteligencija, kao proizvod informacionih tehnologija, počela je da zauzima centralno mesto u mnogim državama. Pošto su Kina, Sjedinjene Države i Rusija shvatile njen značaj, ovo polje informacionih tehnologija koje se brzo razvija obećava odskočnu dasku za pobeđivanje konkurencije u različitim oblastima. Njene primene su skoro bezgranične, međutim, oblast njene primene oko koje ste stalno vode polemike je napredno i savremeno ratovanje. Mašinska inteligencija ima sposobnost da izmeni formulaciju strategije, unapredi nadzor, olakša koordinaciju ratovanja i predvidi strategiju neprijatelja. Autonomno oružje sa povećanom razaračkom moći već se uveliko razvija i verovatno ćemo uskoro gledati roboti koji ratuju na bojnom polju.

Informacione tehnologije podižu produktivnost na viši nivo

Trebalo bi spomenuti i pozitivne strane informacionih tehnologija, odnosno njihov doprinos povećanju globalne produktivnosti. Širenje i napredak komunikacija, upravljanje podacima i upravljanje informacionim sistemima doveli su do napretka produktivnosti u radnom okruženju. Automatizovani sistemi menjaju proces proizvodnje i istovremeno unapređuju proizvodni učinak. Navešćemo primer industrijskog sektora za gas i naftu Sjedinjenih Država koji je, koristeći računarstvo u oblaku, trodimenzionalno seizmičko modelovanje i velike podatke, olakšao naftnim kompanijama pronalaženje i pristup nalazištima nafte i gasa. Upotrebom navedenih prednosti informacionih tehnologija gasne kompanije su povećale proizvodnju za 50%, a naftne kompanije za 100%.

Uopšteno govoreći, očekuje se da će napredak informacionih tehnologija i njihovih proizvoda dovesti do daljeg napredovanja u oblasti monetarnog poslovanja i privrednog razvoja. Sve veći prihodi u finansijskom svetu koji su ostvareni uglavnom u oblasti informacionih tehnologija doveli su do razmatranja boljeg poreskog sistema u tom sektoru. Nedavno je Evropska unija predložila uvođenje zakona kojim bi se ubirao veći porez iz celokupne svetske oblasti savremenih tehnologija. Predlog Evropske unije je, u stvari, odraz svetskog pogleda na savremene tehnologije. Spremni smo da se prilagodimo svakom novom zahtevu koji se postavlja pred nas.

Uticaj koji nove tehnologije imaju na celokupan sistem proizvodnje, upravljanja i vladanja izaziva poremećaje u najvećim državnim privredama. Zbog toga, različite privredne grane moraju da se prilagode novinama или da jednostavno nestanu. Dok napredak donosi mnogo prednosti, sasvim je moguće da donosi i određene opasnosti i rizike. Napredak ima mogućnost da utiče na društvo i dovede do poboljšanja samo ako se dobro iskoristi. U suprotnom, dakle, ako se nepažljivo odnosimo prema njemu, može dovesti do pogubnih posledica kao što su problemi zaštite podataka, opasnost od sajber-napada koji se šire po različitim industrijskim granama i mnogo toga drugog. Države i privredne grane koje prihvate prednosti savremenih tehnologija moraju da imaju odgovarajuću strategiju da bi upravljali i ispravno koristili sve prednosti koje im donose informacione tehnologije.

4841-nedoumice-industrije-informacionih-tehnologija