Nekoliko poboljšanja Gmail usluge

Spektakularni dodaci za Gmail koje ćemo ovde navesti uneće povezane podatke o vašim kontaktima u prijemno sanduče zbog čega vam se može učiniti da ste pravi čarobnjaka za e-poštu.  Gmail , kao usluga koja se bavi interakcijom sa drugim (ponekad, navodnim) ljudima, neobično je nevešta kad te ljude treba da postavi u središte interesovanja. Naravno, iako je Gmail poštansko sanduče usredsređeno na komunikaciju, setite se samo koliko puta ste netremice gledali poruku koju ste primili i pokušavali da se setite podataka o osobi koja vam je poslala poruku или o tome kakve ste poruke ranije razmenjivali s njom. To vam se često dešava ako se svakodnevno dopisujete sa velikim brojem ljudi. Međutim, Gmail jednostavno nema dovoljno moćne alate koji bi vam pružili dodatne informacije, odnosno kontekst, za vaše kontakte kada vam je to potrebno.

U stvari, do pre nekoliko meseci, Gmail usluga nije uopšte bila integrisana sa svojom pratećom uslugom Google kontakti. Krajem prošle godine, kompanija je na bočnu traku veb-stranice dodala panel Contacts , što je bio značajan korak, ali informacije u tom panelu i dalje su prilično ograničene i nedovoljne. Možete da vidite osnovne informacije o kontaktu za osobe koje su vam poslale e-poštu i listu prošlih e-adresa koje su ih uključivale, i to je sve. Ako želite dodatne detalje, moraćete da prekinete šta god da radite, i pređete na sasvim drugačiju stranicu da biste je pronašli podatke koji su vam potrebni.

Ipak, rešenje postoji. Uz pomoć odgovarajućeg dodatnog programa možete da unesete detaljne i zaista korisne informacije o kontaktu direktno u prijemno sanduče, tako da možete da ih vidite uz poruke i steknete kontekst potreban za potpuniju interakciju. U stvari, to bi trebalo da bude i jedna od osnovnih funkcija e-pošte. 

Navešćemo tri izuzetna Gmail alata za proširivanje podataka o kontaktima koji će vam omogućiti da efikasnije upravljate e-poštom.

1. Panel za uređivanje kontakata

Najjednostavnije poboljšanje Gmail kontakata koje bi trebalo uzeti u obzir je dodatak pod odgovarajućim nazivom, Contacts +. Usluga je dostupna u raznim oblicima, ali najbolje bi bilo da koristite proširenje za pregledač Chrome , koji donosi najvažnije informacije direktno na veb-lokaciju Gmail .

Kada instalirate proširenje i prijavite se za uslugu, pronaći ćete dugme za aktiviranje na panelu na desnoj strani Gmail radne površine (ako ne vidite to dugme, otkriće ga mala strelica okrenuta ulevo u donjem desnom uglu ekrana). Kliknite na ikonu i kada otvorite bilo koju poruku или zadržite pokazivač miša na bilo kojoj povezanoj adresi e-pošte u poruci, videćete prozor sa svim vrstama informacija o pošiljaocu.

Proširenje Contacts + će automatski pružiti nekoliko dodatnih detalja, uključujući zanimanje osobe, kompaniju, lokaciju i sve druge informacije koje se mogu pronaći na mreži. Najbolje od svega je to što te podatke možete sami da uređujete i da dodajete sopstvene beleške koje će vam dobro doći u sledećim prepiskama. Osnovna verzija programa Contacts + je besplatna, ali postoji i premijum verzija koju treba platiti 100 dolara godišnje i u kojoj su uklonjena neka ograničenja i koja ima nekoliko dodatnih funkcija. Usluga, takođe, nudi mobilne aplikacije za pristup sačuvanim podacima o kontaktu.

2. Pronalaženje kontakata na zahtev

Drugi dodatak za Gmail kontakte naizgled je sličan proširenju Contacts +, ali u suštini poseduje drugačiji nivo korisnih funkcija za poboljšanje e-pošte. Zove se Clearbit Connect , a i on najbolje funkcioniše putem proširenja zasnovanog na Chrome -u.
Kad instalirate Clearbit , pojavljuje se na istom desnom panelu na Gmail veb-stranici. Pošto ga otvorite, možete da kliknete na bilo koju adresu e-pošte bilo gde u vašem sandučetu da biste izvukli osnovni panel sa informacijama o osobi koja je sa njom povezana.

Za razliku od proširenja Contacts +, ovde ne možete da uređujete informacije или dodajete sopstvene beleške, ali umesto toga Clearbit Connect nudi mogućnost pretraživanja bilo koje adrese e-pošte u nekoj kompaniji, pored toga što informacije možete da vidite u okviru konteksta. Na primer, želite da pronađete kontakt podatke nekog ko radi u kompaniji „Gugl“. Kliknite na naredbu Find emails (Pronađi e-poštu) u oblasti radne površine Clearbit vašeg sandučeta, unesite „google.com“ i to je to.

Zatim možete detaljnije da istražite i potražite određeno ime или zanimanje da biste pronašli određenu osobu. Posle još jednog klika, otkriće vam se i ostali podaci o toj osobi, a posle još jednog, prikazaće vam se okvir za pisanje e-poruke na čijem vrhu će biti adresa te osobe. Clearbit Connect je besplatan za do 100 pregleda e-pošte mesečno i neograničene kontekstualne informacije iz vaših kontakata e-pošte. Uz to, u uslugu možete da pozovete i druge ljude da biste zaradili dodatne kredite или možete da koristite poslovnu verziju koja omogućava 1.000 pregleda mesečno za 6.000 dolara (!) godišnje.

Što se tiče svakodnevne upotrebe, verovatno će vam biti dovoljno 100 pregleda mesečno.

3. Super pametni dodatak

Poslednji dodatak za Gmail kontakte je najmoćniji od svih i, naravno, ima svoju cenu. Zove se Copper i njegove mogućnosti u prijemnom sandučetu mogu biti neprocenjive za praktično svakog. Baš kao i prva dva dodatka, i Copper najbolje funkcioniše preko Chrome dodatka za matičnu integraciju Gmail -a. Kada ga instalirate i otvorite nalog u usluzi, s desne strane veb-lokacije Gmail , videćete izuzetno detaljne informativne panele o svima koji su vam poslali e-poštu.

Panel sa podacima u ovoj usluzi sadrži sve standardne podatke koje biste očekivali, uključujući automatski popunjena polja za sve javno dostupne informacije i polja u koja možete sami da dodajete podatke koji su vam važni. Pored toga, Copper vam omogućava da kreirate prilagođena polja za čuvanje skoro svih vrsta informacija koje možete da zamislite – praznih obrazaca za tekst, okvira za potvrdu или padajućih menija sa unapred određenim opcijama, datumima itd. – da biste olakšali kategorizaciju kontakata i organizovanje bilo koje vrste detalja koji su vam najvažniji.

Možda je od svega najkorisniji panel Activity (Aktivnost), koji vam omogućava da vidite i pročitate svaku nedavnu razmenu e-pošte koju ste imali sa ljudima zajedno sa njihovim porukama, a da, pri tom, ne morate da prelazite na drugu stranicu. Možete da dodate svoje beleške uz te interakcije, pa čak i da evidentirate telefonske pozive i druge oblike aktivnosti na tom istom panelu. Ovo proširenje obuhvata i niz drugih funkcija koje se uglavnom koriste u sistemima upravljanja odnosa sa klijentima, ali integracija Gmail kontakata je sasvim dovoljna da razmislite o korišćenju ove usluge. Za korišćenje ovog proširenja treba izdvojiti 300 dolara godišnje za jednog korisnika, posle besplatnog dvonedeljnog probnog perioda.

Dakle, predstavili smo tri efikasne opcije za popunjavanje kontekstualne praznine u Gmail -u i unošenje preko potrebne inteligencije u prijemno sanduče. Otkrijte koje podešavanje za vas ima najviše smisla i pripremite se da se transformišete u sveznajućeg čarobnjaka za e-poštu.

6389-nekoliko-poboljsanja-xa-gmail-xa-usluge