Nemate internet? Nema problema. Kako da pronađete besplatni Wi-Fi

Bez obzira na to gde biste mogli da se nađete na planeti Zemlji, sasvim je moguće da dobijete pouzdanu internet vezu. Otkrićemo vam kako.
Svima nam je jasno da naš svakodnevni život sve više zavisi od dobre internet veze. Internet nam je potreban da bismo učili, da bismo radili od kuće na računarima i, da ne zaboravimo, potreban nam je i da bismo se dobro zabavili gledajući omiljene serije i filmove preko usluga za striming. Za sve to nam je neophodna stabilna bežična veza.
Dakle, šta se dešava kada ste napolju, daleko od kućnog interneta ili šta možete da preduzmete ako vaš kućni internet uopšte nije tako brz?
Ovde ćemo vam dati uputstva koja će vam omogućiti da se brzo povežete na mrežu koristeći pristupnu tačku i pomoći vam da pronađete besplatnu bežičnu mrežu bilo gde u svetu.
Šta je pristupna tačka?
Pristupna tačka je centralna lokacija ili uređaj koji nude bežični pristup internetu, a svaki mrežni uređaj može da se poveže pod uslovom da ima pravi pristup. U zavisnosti od vašeg mobilnog operatera i paketa koji ste izabrali, možda ćete moći da koristite svoj pametni telefon kao pristupnu tačku.
Postoje dve različite vrste pristupnih tačaka: javna i privatna.
U slučaju kojeg smo gore naveli, gde ste svom mobilnom operateru platili da bi vam omogućio da napravite pristupnu tačku pomoću pametnog telefona, pametni telefon je fizički uređaj koji omogućava bežični pristup drugim uređajima kod kojih je omogućena bežična mreža, kao što su prenosivi računari, stoni računari i uređaji za striming . To je primer privatne pristupne tačke.
Javnu pristupnu tačku obično kreira preduzeće, restoran ili hotel da bi posetiocima, kupcima i klijentima omogućio pristup internetu na licu mesta. Mnoge besplatne i javne bežične mreže su pristupne tačke. Međutim, trebalo bi da istaknemo razliku između standardne bežične mreže i pristupne tačke.
Kakva je razlika između bežične mreže i pristupne tačke?
Dok pristupne tačke predstavljaju fizičku lokaciju ili uređaj, Wi-Fi je bežična tehnologija koju uređaji mogu da koriste za slanje informacija jedni drugima. Bežičnu mrežu koju imate kod kuće omogućava vam Wi-Fi ruter koji podržava sve vaše bežične uređaje i dobavljač internet usluga koji povezuje taj ruter sa internetom.
Ako ste postavili jaku lozinku, vaša privatna Wi-Fi mreža biće sigurnija od javne pristupne tačke jer vi kontrolišete ko i šta se povezuje na nju. Javne pristupne tačke su, s druge strane, otvorene za svakoga u dometu, zbog čega je mnogo bolje da koristite virtuelnu privatnu mrežu ili neku drugu bezbednosnu meru ako treba da obavite bilo šta što bi otkrilo poverljive informacije, kao što je kupovina ili slanje novca.
Kako da pronađete besplatnu bežičnu mrežu ili besplatne javne pristupne tačke
Iako to verovatno nećete moći da uradite u blizini mesta gde stanujete (osim ako slučajno ne živite veoma blizu nekoga ko ima nezaštićenu mrežu), uglavnom postoji mnogo mogućnosti da pronađete besplatnu bežičnu mrežu ili javne pristupne tačke u preduzećima kao što su kafići, biblioteke, hoteli, restorani ili fitnes centri.
Ako ste se spremili da dan provedete u potrazi za besplatnim internetom, navešćemo vam dve od mnogobrojnih korisnih aplikacija koje možete da isprobate. Aplikacije Instabridge i WiFi Map funkcionišu u Android i iOS okruženju.
Takve aplikacije prikazuju mapu oblasti u kojoj se nalazite zajedno sa listom dostupnih besplatnih javnih bežičnih mreža ili pristupnih tačaka. Većina aplikacija će vam omogućiti i da otkrijete zahteve za prijavu i recenzije pristupnih tačaka.
Neke lokacije, kao što su biblioteke, uglavnom nude besplatnu javnu bežičnu mrežu, ali ako ne koristite aplikaciju za pronalaženje takvih mreža, bilo bi dobro da ih pozovete i proverite da li nude takvu mogućnost.
Kako da postavite i koristite besplatnu bežičnu mrežu
Proverite da li uređaj koji planirate da koristite podržava Wi-Fi tehnologiju. Ako podržava, proverite da li je bežična mreža uključena.
Kada stignete na lokaciju na kojoj ćete koristiti javnu bežičnu mrežu ili pristupnu tačku, otvorite pretraživač, a zatim otvorite mrežna podešavanja računara ili kliknite na Wi-Fi ikonu na ekranu. Zatim, izaberite javnu bežičnu mrežu koju nameravate da koristite. Ako je mreža javna, bićete povezani, ali obratite pažnju na stranicu za prijavljivanje koja će se pojaviti u pretraživaču. Neka preduzeća zahtevaju da pristanete na njihove uslove korišćenja usluge ili da navedete adresu e-pošte pre nego što vam dozvole da koristite besplatnu bežičnu mrežu.
Neka preduzeća svojim klijentima daju korisničko ime i lozinku i nude bezbednu mrežu. Ako se veza koju nameravate da koristite pokaže kao obezbeđena, potražite podatke za prijavu i lozinku objavljene u preduzeću ili zamolite nekoga za pomoć́. I još nešto. Ako ste, recimo, u kafiću, bilo bi pristojno da kupite pecivo ili šoljicu kafe dok koristite besplatnu uslugu povezivanja na internet.
Ako ste podesili računar da se automatski povezuje na dostupne mreže, sledeći put kada posetite spomenuti kafić, na primer, vaš računar će se automatski povezati na mrežu.
Kako da postavite i koristite privatnu pristupnu tačku
Pristupne tačke nisu besplatne, ali ako vam je potrebna internet veza kod kuće i imate dobar mobilni signal, sasvim je moguće da ćete odlučiti da platite pristupnu tačku. Posebno ako, na primer, živite u ruralnom području sa ograničenim opcijama koje nude dobavljači interneta ili su možda svi internet paketi koji se nude u vašem području suviše skupi.
U zavisnosti od vašeg dobavljača mobilnih usluga i paketa koji plaćate, možda imate mogućnost da koristite privatnu pristupnu tačku. Ako nemate, obratite se svom dobavljaču, raspitajte se koliko će vas to koštati i spremite se da platite više ako tražite neograničene podatke.
Pošto razmotrite cene, moraćete da odlučite između korišćenja pametnog telefona kao pristupne tačke ili kupovine namenskog uređaja za Wi-Fi pristupnu tačku.
Za šta god da se odlučite suština je u tome da imate više načina da se povežete na internet nego što mislite. Nadamo se da smo vam pomogli da ih pronađete i iskoristite.