Nestle na sudu zbog igrice koju su napravili osnivači kompanije Apple

Video-igrica koju su zajedno napravili osnivači kompanije Apple Stiv Voznijak i Stiv Džobs je u centru sudskog procesa koji će se voditi između kompanija Atari i Nestle, a zbog reklame koja je prikazana u Velikoj Britaniji. Naime, reklama koja traje 30 sekundi promoviše čokoladicu Kit Kat koju proizvodi Nestle u Velikoj Britaniji. U reklami se vidi izmenjena i nelicencirana verzija kompjuterske igre Breakout koju je kompanija Atari predstavila 1975. godine. U reklami se umesto cigli koje se pojavljuju u igri, vide se čokoladice. Kompaniji Atari se to nije svidelo! Tvrdi da je popularnost igre Breakout među pripadnicima svih generacija iskorišćena da bi reklama proširila svoju ciljnu grupu. Iako je prikazana samo na televiziji u Velikoj Britaniji, moguće ju je videti i na internetu. U njoj se takmiče razni igrači jedni protiv drugih. Kako su Stiv Džobs i Voznijak umešani u ceo proces? Igra Breakout je napravljena 1975. godine da bi pozajmila malo popularnosti od igre Pong. Breakout je, međutim, bila u prednosti jer je mogao da je igra samo jedan igrač. U igrici lopta odskače od pločice koju igrač pomera napred-nazad preko ekrana i ruši cigle od kojih su napravljeni nizovi zidova.

Osnivač kompanije Atari Nolan Bušnel dao je Stivu Džobsu da napravi prototip igre i za to mu platio 750 dolara i obećao mu dodatnu novčanu nagradu ako to uspe to da uradi uz minimalno korišćenje TTL integralnih kola. Džobs je odmah ponudio saradnju Voznijaku koji je napravio igricu Pong koristeći samo 30 integralnih kola. Ubedio ga je kad mu je obećao da će novac podeliti. Voznijak je uspeo da napravi Breakout pošto je četiri noći proveo u kompaniji Atari iako je tad bio zaposlen u Hewlett-Packard- u.

Pošto je igrica imala mali broj integralnih kola, Džobs je dobio dodatnih 5.000 dolara, ali o tome nije obavestio Voznijaka, već mu je rekao da je dobio samo 700 dolara. Voznijak je za prevaru saznao tek nekoliko godina kasnije i bio duboko povređen. Međutim, ni kompanija Atari nije mogla da iskoristi Voznijakov rad jer je zbog izuzetne kompaktnosti, igru bilo teško napraviti.
Danas se Breakout smatra „klasikom“ među video igricama i, prema advokatima koji zastupaju Atari, predstavlja ikonu genijalnosti u ranom periodu razvoja Silicijumske doline. U tužbi se traži odšteta zbog narušavanja autorskih prava i trgovačke marke, kao i zbog nepoštene konkurencije.

4509-nestle-na-sudu-zbog-igrice-koju-su-napravili-osnivaci-kompanije-xa-apple-xa