Nova ažuriranja pretraživača Safari blokiraju kolačiće

Kompanije „Epl“ i „Fejsbuk“ nisu u prijateljskim odnosima. Možda je zbog toga „Epl“ odlučila da uz pomoć novih ažuriranja svog pretraživača onemogući „Fejsbuku“ da prati vaše kretanje na mreži. Tokom proteklih dvanaest meseci, videli smo da se dva giganta iz Silicijumske doline nalaze u stalnom sukobu. Dok je Tim Kuk direktor kompanije „Epl“ davao podrugljive komentare u vezi sa profilom korisnika društvene mreže, Mark Zakerberg je uvek uspevao da mu uzvrati istom merom. Međutim, verbalni sukob je u međuvremenu prerastao u preduzimanje konkretnih postupaka.

Od utorka će nova ažuriranja pretraživača Safari kompanije „Epl“ automatski blokirati određene vrste kolačića na koje se oslanja društvena mreža da bi pratila korisnike dok se kreću po mreži. Dok će ta dodatna zaštita u početku biti ograničena samo na ajped i ajfon uređaje, oni koji radije koriste mak računare neće morati mnogo da čekaju. Naime, već sledeće nedelje, ažuriranja će biti dostupna i za njih.

I da ne zaboravimo, pretraživač Fajerfoks je najavio sličnu zaštitu od praćenja koja će biti dostupna do kraja ove godine. Naravno, takva zaštita neće mnogo pomoći korisnicima koji savesno štite svoju privatnost dok su prijavljeni na društvenoj mreži, ali pomoći će im da se zaštite od njenih kandži kad se jednom odjave sa naloga, što bi trebalo da uradite ako ste zabrinuti zbog nemarnog odnosa „Fejsbuka“ prema privatnosti svojih korisnika (možda biste mogli da razmotrite i mogućnost potpunog ukidanja naloga).

Mnoge veb stranice koje posećujete na društvenoj mreži imaju dugme „sviđa mi se“ или „podeli“ koje je umetnuto u stranice. I jedno i drugo dugme mogu da sadrže kolačiće koji dozvoljavaju „Fejsbuku“ da vas prati čak i kad niste prijavljeni na svom nalogu na društvenoj mreži. Ažuriranja Safarija će bar teoretski dozvoliti vašem pretraživaču da odredi koji su kolačići potrebni za, recimo, obaveštenje da ste prijavljeni na svom nalogu elektronske pošte, a koji se koriste samo za prikupljanje vaših podataka. Ako kolačići spadaju u drugu vrstu, Safari će ih jednostavno blokirati. Slična zaštita trenutno postoji u obliku malih dodatnih programa, ali odluka kompanije da takvu zaštitu učini podrazumevajućom za svoj pretraživač će, svakako, doprineti širenju zaštite od kolačića društvene mreže.

To će, nesumnjivo, uznemiriti Zakerberga, ali mislimo da se nezadovoljstvo direktora Fejsbuka neće mnogo uznemiriti Tima Kuka.

5026-nova-azuriranja-pretrazivaca-xa-safari-xa-blokiraju-kolacice