Nova faza novog operativnog sistema kompanije „Gugl“

Tajnoviti operativni sistem kompanije, koji bi mogao da zameni Android , nalazi se na prekretnici. Već se godinama govori o operativnom sistemu koji se naziva Fuchsia (izgovara se fjuša, a naziv je za cvet, koji mi zovemo minđušica). Priča je počela sa navođenjem detalja o univerzalnom operativnom sistemu na kome je tim u kompaniji, navodno, počeo da radi. Operativni sistem bi zamenio Android i Chrome i funkcionisao bi na svim vrstama uređaja, a ne samo na pametnim telefonima i tablet-računarima. Fuchsia nije zasnovan na Linuxu kao njegovi prethodnici, bar tako pričaju. Operativni sistem će omogućiti kompaniji da na vreme pošalje ispravke za sve uređaje, imaće bolju zaštitu privatnosti i na njemu će moći da rade sve postojeće Android aplikacije. Kompanija je počela da postavlja osnovu za razvoj aplikacija za novi operativni sistem i otkrila paket za razvoj softvera koji omogućava programerima da svoje aplikacije, čim ih naprave, prošire na različite platforme.

Prelazak sa Android a na Fuchsia bi trebalo da prođe bez bilo kakvih problema, što znači da će omogućiti korisnicima da ažuriraju svoje uređaje ne brinući se da će izgubiti podatke niti da će biti problema sa kompatibilnošću aplikacija. Tako se, bar, priča. U stvari, kompanija je do sada rekla vrlo malo или skoro ništa o novom operativnom sistemu. Kad god bi se Fuchsia spomenuo u javnosti, kompanija bi uvek najavljivala da prvi uređaji pod novim operativnim sistemom neće izgledati onako kako očekujemo. Najverovatnije se novi operativni sistem neće prvobitno pojaviti na uređajima sa ekranom, već na uređajima pametnih domova koji će ga testirati. Iako nemamo nikakvo obaveštenje o tome kada će se Fuchsia uređaji pojaviti na tržištu, operativi sistem je ipak stigao do nove faze u razvoju, koja može predstavljati svojevrsnu prekretnicu. Naime Fuchsia je dobio zvaničnu Bluetooth SIG dozvolu, koja odobrava upotrebu operativnih sistema i uređaja koji koriste Bluetooth pre nego što stignu do korisnika. Na Bluetooth SIG popisu nalazi se zapis Google Sapphire 1.0 Bluetooth Core Host Solution.

Saphire je interni šifrovani naziv za Fuchsia operativni sistem, ali na listi se ne krije namena, štaviše, navodi se da je to sledeća generacija operativnog sistema. Ipak, osim te šture informacije, na popisu ne postoji nijedan poseban detalj o novom operativnom sistemu kompanije Gugl niti o prvim uređajima na kojima će biti instaliran. Činjenica da će Fuchsia podržavati Bluetooth 5.0 ne treba da nas iznenadi. Svi moderni Android telefoni i iPhone uređaji isporučuje se sa podrškom za Bluetooth 5.0, a prvi Fuchsia uređaji trebalo bi da ponude neki oblik Bluetooth povezanosti.

Nije sasvim jasno zbog čega je kompanija odlučila da traži sertifikat za Bluetooth vezu za novi operativni sistem, ali kao što smo prethodno naveli, to je vrlo značajan korak u razvoju. Dobijanje Bluetooth sertifikata prethodi predstavljanju novih proizvoda, a Bluetooth SIG je uvek bio izvor da se ponešto krišom sazna o novim uređajima. Možda se kompanija sprema da objavi i predstavi novi uređaj koji funkcioniše pod novim operativnim sistemom. Možda pametni zvučnik? Šta god da bude, Bluetooth SIG popis nam kaže da kompanija napreduje sa novim operativnim sistemom, što je, svakako, dobra vest.

5918-nova-faza-novog-operativnog-sistema-kompanije-gugl